Fons Vitae is de populairste middelbare school van Amsterdam

Het Fons Vitae Lyceum is de populairste school van Amsterdam. Ook scholen met een brede brugklas doen het goed, maar vooral onder vmbo-scholieren.

David Hielkema
null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Dit blijkt uit de cijfers van de centrale loting en matching, die deze week zijn vrijgegeven. Het Fons Vitae kreeg zowel voor de havo- als de vwo-afdelingen veel meer aanmeldingen dan het aankan: 269 havo-leerlingen en 208 vwo-leerlingen hebben de school op nummer één gezet, terwijl er per stroming maar 84 leerlingen worden toegelaten. Ook werd de school het vaakst aangevinkt: 1840 scholieren met havo-advies en 1915 vwo-scholieren hadden de school op hun voorkeurslijst van twaalf scholen gezet.

Volgens Simone de Kruijk, rector op het Fons Vitae, is school mede zo populair wegens de uitstraling. In 2018 ontstond er in het oude kloostergebouw een brand, waarna gerenoveerd moest worden. De Kruijk: “Het karakter van het klooster is behouden gebleven, met glas-in-loodramen, boogjes en een kapel. Daardoor zie je dat het gebouw honderd jaar oud is. Maar verder is het wit, licht en strak. Het is karakteristiek en modern. Het is daarom een fijne plek voor scholieren om naartoe te gaan.”

Brede brugklassen

Andere populaire scholen zijn de technasiumafdelingen van het Metis, het Barlaeus Gymnasium, het Spinoza Lyceum en de Vinse School. Opvallend is dat met name het Spinoza en de Vinse School veel aanmeldingen krijgen van scholieren die zich inschrijven voor brede brugklassen, waar vmbo/havo/vwo-scholieren bij elkaar in de klas zitten. Het doel van de brede brugklas is om kansenongelijkheid tegen te gaan door de overgangen in het onderwijs soepeler te maken en drempels tussen onderwijstypes te verkleinen.

VU-hoogleraar Bas van der Klaauw, die de analyse al sinds 2015 doet, valt het op dat brede klassen vooral populair zijn onder vmbo-scholieren. “Bij scholen met een brede brugklas zie je dat vmbo-leerlingen dringen om op de school te komen, terwijl havo/vwo-leerlingen hier niet heen willen. Leerlingen willen graag naar een school waar hun niveau het laagst is.”

Dat is ook terug te zien op scholen als Over-Y College en het Marcanti College. Zij krijgen weinig aanmeldingen voor hun havo-klassen. Slechts twee havisten hadden het Over-Y op 1, voor het Marcanti was geen enkele havist of vwo’er te porren. En dat terwijl de vmbo-klassen het daar wél redelijk goed doen. De niveaus liggen te ver uit elkaar, analyseert Van der Klaauw, dat het voor havisten niet aantrekkelijk is om naar een school te gaan die vooral gericht is op vmbo-scholieren.

Meer over