Floriade 2022 in Almere nog op losse schroeven

De Floriade in 2022 staat nog even op losse schroeven. De gemeenteraad van Almere kwam donderdagavond nog niet toe aan een stemming over het voorstel van het college om ondanks de coronacrisis door te gaan met de voorbereidingen voor de internationale tuinbouwtentoonstelling.

Patrick Meershoek
Bovenaanzicht van de plaats waar de Floriade moet gaan plaatsvinden.  Beeld EPA
Bovenaanzicht van de plaats waar de Floriade moet gaan plaatsvinden.Beeld EPA

De raadsvergadering wordt volgende week dinsdag voortgezet. Uit het debat werd wel duidelijk dat een ruime meerderheid van de raad het college steunt en er weinig voor voelt om de stekker te trekken uit het prestigieuze evenement.

Dat gebeurt met gemengde gevoelens. Ook de coalitiepartijen spraken hun zorgen uit over onder meer de financiële risico’s van het evenement. Het masterplan voor de Floriade ging indertijd uit van een rekening van 10 miljoen euro voor de stad, maar die is inmiddels opgelopen tot 60 miljoen.

De voorstemmers hopen dat geld te kunnen terugverdienen met een succesvol evenement en een uitbreiding van het aantal woningen dat op het Floriade-terrein wordt gebouwd. “We hebben gezaaid en we moeten ook oogsten,” aldus Colette Holter namens de VVD.

‘Grootste blunder’

Hartstochtelijk tegen de Floriade zijn de PVV, de SP en de Partij voor de Dieren. “Alleen dwazen kiezen voor doorgaan,” merkte fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV op. “De Floriade is de grootste blunder uit het bestaan van deze stad.” SP’er Hans Everhard ziet vooral ramptoeristen op het evenement afkomen.

De organisatie van de Floriade heeft nog alle vertrouwen in het evenement. Tijdens een technische sessie voorafgaand aan de raadsvergadering liet waarnemend directeur Pieter Cloo weten nog steeds uit te gaan van twee miljoen bezoekers voor Almere.

‘Behoefte aan ontspanning’

Chief marketing Frank Cornelissen gaf zelfs aan de coronacrisis te beschouwen als een kans in plaats van een bedreiging. “Er is grote behoefte aan entertainment, ontspanning en samen genieten.” De organisatie rekent erop dat volgend jaar een vaccin tegen corona beschikbaar is.

Dat een vergelijkbare groene wereldtentoonstelling in Dubai is doorgeschoven naar volgend jaar, vormt evenmin een bedreiging voor de internationale belangstelling voor Almere. Cloo: “Daar komen vooral Aziatische bezoekers. Wij richten ons op Nederland en de buurlanden.”

De organisatie beloofde ook snel maatregelen te nemen om de nog weinig enthousiaste bevolking van Almere beter te betrekken bij de voorbereidingen. Binnenkort gaat de eerste paal in voor een kabelbaan, waarmee Almeerders vanaf volgend jaar over het terrein kunnen zweven.

Meer over