Festivalgedreun overal te horen: ‘Alsof het de buren waren met een boombox’

Vele Amsterdammers deden zaterdagavond hun beklag op social media over harde muziek, die vermoedelijk afkomstig was van een of meerdere festivals.

Het Parool
Onder andere Amsterdam Open Air was zaterdagavond bezig in Amsterdam Beeld Igor Roelofsen
Onder andere Amsterdam Open Air was zaterdagavond bezig in AmsterdamBeeld Igor Roelofsen

Welk festival de boosdoener was, of welke festivals dat waren, is nog niet duidelijk. In het Amsterdamse Bos was Diynamic Festival gaande, bij de Gaasperplas het Amsterdam Open Air Festival. In Oost, Centrum én West werden de basdreunen gehoord.

Een bewoner van Betondorp zegt dat het ‘leek het alsof het de buren waren met een boombox’. Volgens een bewoner van Centrum klonk het alsof het feestje ‘om de hoek was’. ‘Ons huis trilt al uren op zijn voegen. Een ‘housefeestje’ ergens verderop,’ twittert een andere buurtbewoner.

De gemeente controleert bij ieder festival of de geluidsnorm van 85 decibel wordt overschreden. Of dat het geval was bij een van de festivals is nog niet bekend.

In het paasweekend regende het ook al klachten over geluidsoverlast in heel Amsterdam. Toen was DGTL op de NSDM-werf de veroorzaker. Honderden meldingen kwamen binnen, maar de geluidsnorm werd volgens de metingen van de handhavers niet overschreden. Als mogelijke verklaringen voor dat de muziek destijds toch in de stad te horen was, werden de windrichting en het warme weer genoemd. De wind zou het geluid de stad in hebben geblazen, terwijl de warmte ervoor zorgde dat meer mensen de ramen ‘s avonds open hadden staan.

Meer over