Familie en advocaat Bas van Wijk geschokt over lagere straf en vormfout OM

Nabestaanden van Bas van Wijk (24), die in augustus vorig jaar werd doodgeschoten aan de oevers van de Nieuwe Meer in Amsterdam, reageren geschokt op de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam in de zaak tegen Samir el Y.

ANP en Tahrim Ramdjan
Na de dood van Bas van Wijk werd een stille tocht gehouden in zijn geboorteplaats Badhoevedorp. Beeld Joris Van Gennip
Na de dood van Bas van Wijk werd een stille tocht gehouden in zijn geboorteplaats Badhoevedorp.Beeld Joris Van Gennip

De rechtbank veroordeelde de 21-jarige verdachte Samir El Y. uit Hoofddorp dinsdag tot een celstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging voor doodslag, terwijl het OM het dubbele (achttien jaar) aan gevangenisstraf had geëist.

Het OM heeft in de zaak een fout gemaakt met de tenlastelegging. Die is gewijzigd van ‘doodslag' naar ‘gekwalificeerde doodslag’, waarop een hogere strafmaat staat (maximaal levenslang voor het eerste strafbaar feit, tegen maximaal vijftien jaar cel voor het laatste). Maar in de nieuwe tenlastelegging ontbrak de pleegdatum, terwijl die wel vermeld moet worden.

Daarom is de tenlastelegging voor gekwalificeerde doodslag buiten beschouwing gelaten, om het recht van de verdachte op een eerlijk proces te garanderen. De rechter heeft overigens niet expliciet uitgesproken dat de straf hoger zou zijn geweest zonder die vormfout.

‘Poppenkast’

“Het was een schok, kan ik u zeggen,” reageert advocaat Richard Korver namens de familie van Van Wijk en de vrienden die door El Y. zijn bedreigd en afgeperst. Een van hen stond na de beschieting zijn imitatie-Rolex af aan de schutter. Volgens het OM was daarmee sprake van gekwalificeerde doodslag, omdat het schieten de horlogeroof zou vergemakkelijken.

Korver: “De rechtbank zegt niet toe te komen aan de beoordeling of het hier gaat om gekwalificeerde doodslag, omdat er op de dagvaarding geen datum en plaats staat vermeld. Terwijl we hier twee dagen hebben gesproken over een en hetzelfde feitencomplex, en de datum en plaats op de dagvaarding wel worden genoemd bij de overige aanklachten voor moord, doodslag en bedreiging. Dat leidt bij mijn cliënten tot een grote mate van onbegrip. Die krijgen het idee dat ze in een poppenkast terecht zijn gekomen en niet op een plek waar rechtvaardigheid plaatsvindt.”

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie laat bij monde van een woordvoerder weten de fout ‘zeer te betreuren’. “De tenlastelegging die voor de zitting aan de verdachte is uitgebracht bevatte in alle feiten wel degelijk ‘plaats en datum’. Naar aanleiding van de inhoudelijke behandeling van de zaak heeft het OM gemeend deze tenlastelegging te moeten wijzigen. Bij deze wijziging zijn abusievelijk ‘plaats en datum’ bij het feit gekwalificeerde doodslag weggevallen.”

De vormfout kan hersteld worden in hoger beroep. “Dit zal dan ook uitdrukkelijk betrokken worden in de afwegingen om al dan niet in hoger beroep te gaan.”

Formalistische uitleg

Korver: “De familie en vrienden begrijpen de regels wel, maar het is eigenlijk niet uit te leggen. Ik weet eerlijk gezegd ook niet of het hof zo zou oordelen.” Korver verwacht dat het OM daarom onmiddellijk hoger beroep aantekent.

“We hebben allemaal over die dag en die plaats gesproken: 8 augustus bij de Nieuwe Meer. Ik vind het wat anders als het onduidelijk zou zijn. Als het nergens vermeld zou staan, begrijp ik het. Dit vind ik wel een hele formalistische uitleg van de rechtbank.”

Korver zegt te hopen dat het OM 'vandaag nog in hoger beroep gaat’; het OM zegt deze beslissing ‘spoedig' te zullen nemen.

Meer over