Extra geld naar jongerenwerk, sport en coaching

Om het welzijn en de mentale weerbaarheid van jongeren tijdens de lockdown te vergroten investeert de gemeente Amsterdam 1,8 miljoen euro extra in jongerenwerk, sport en coaching.

Jop van Kempen
Wethouder Simone Kukenheim: 'Ik realiseer me dat deze investeringen de effecten van de coronacrisis op jongeren niet volledig zullen wegnemen.' Beeld Eva Plevier
Wethouder Simone Kukenheim: 'Ik realiseer me dat deze investeringen de effecten van de coronacrisis op jongeren niet volledig zullen wegnemen.'Beeld Eva Plevier

Het geld komt van de rijksoverheid, schrijft wethouder Simone Kukenheim (Zorg) in een brief aan de gemeenteraad.

Volgende week gaan de basisscholen weer open, maar middelbare scholen, beroepsopleidingen en het hoger onderwijs blijven gesloten. Al eerder bleek dat de lockdown als gevolg van de coronapandemie niet alleen leidt tot somberheid en eenzaamheid onder jongeren, maar ook tot toename van psychiatrische ziektebeelden en mishandeling.

Om jongeren en jongvolwassenen perspectief te bieden heeft het kabinet bijna 60 miljoen euro extra beschikbaar gesteld, waarvan de gemeente Amsterdam 1,8 miljoen euro krijgt. Dat geld zet wethouder Kukenheim in om het welzijn en de mentale weerbaarheid van de ongeveer 140.000 jongeren en jongvolwassenen (16-24 jaar) te ondersteunen. Daarbij zijn ontmoetingen en sociale interactie -binnen de coronamaatregelen- de belangrijkste pijler, waarbij begeleiders scherp letten op zorgsignalen. Ook kunnen jongeren laagdrempelig met getrainde vrijwilligers spreken over hun problemen.

Activiteiten

Naast extra investering in jongerenwerk worden zo snel mogelijk andere activiteiten georganiseerd, zoals meidenvoetbal, inspraakmiddagen, e-sportcompetities en 3x3 Unites, een vorm van basketbal met mentale training. Ook komen er online gastlessen en workshops met ervaringen van topsporters, dj’s, ondernemers en kunstenaars, in de hoop veerkracht en positiviteit op te wekken.

“Ik realiseer me dat deze investeringen de effecten van de coronacrisis op jongeren niet volledig zullen wegnemen,” aldus Kukenheim. “We zullen echter alles op alles zetten om onze jongeren zo goed mogelijk door deze moeilijke tijd heen te helpen en de negatieve effecten van de coronacrisis op hun ontwikkeling zo klein mogelijk te laten zijn.”

Meer over