Explosief aangetroffen in portiek Plantage Parklaan

De politie heeft woensdagochtend de Plantage Parklaan volledig afgezet vanwege de vondst van een explosief. Omliggende woningen werden ontruimd. Enkele bewoners van het gebouw waar het pakje gevonden werd, zaten vast in huis in afwachting van de explosievendienst.

Olaf Heyblom & Hans van der Beek
Plantage Parklaan afgezet vanwege verdacht pakketje. Beeld Joris Van Gennip
Plantage Parklaan afgezet vanwege verdacht pakketje.Beeld Joris Van Gennip

De straat is inmiddels vrijgegeven en het explosief is afgevoerd. Het pakketje werd aangetroffen in de portiek, waaraan meerdere deuren van woningen grenzen. Daarom zaten enkele bewoners vast in huis. Zij moesten wachten aan de achterzijde van hun woning. “Anders moeten ze over een mogelijk explosief stappen,” zei een politiewoordvoerder.

Vijftien mensen werden uit woningen rondom de portiek ontruimd. De Plantage Parklaan en de Plantage Middenlaan werden enige tijd afgezet. Het tramverkeer werd omgeleid.

‘Werken kan nu even niet’

Een man in een wollen trui onder zijn colbert stond woensdagochtend bij het rood-witte lint. Zijn gezin werd met een megafoon opgeroepen naar buiten te komen. Hij is zowat de buurman van het pand waar het pakketje was aangetroffen. De kinderen waren al naar de crèche. “Een beetje vreemd natuurlijk. We dachten eerst dat het met de graafwerkzaamheden te maken had. Ik moet eigenlijk werken, maar dat kan nu even niet.” Hij was er laconiek onder. “Wat kun je anders doen?”

Na een eerste controle van de explosievenverkenners van de politie naar aanleiding van een melding van een verdacht pakketje, ontstond het vermoeden dat het zou gaan om een explosief. Hierop werd de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie ingeschakeld die vaststelde dat het inderdaad om een explosief ging. Zij hebben het explosief afgevoerd. Het Nederlands Forensisch Instituut doet sporenonderzoek.

Aan de Plantage Parklaan werd afgelopen zomer nog een Mercedes in brand gestoken, bleek uit camerabeelden. Het was niet de eerste keer dat de eigenaar van de auto doelwit was: eerder werd zijn huis en bedrijfspand al beschoten. Ook is hij een keer klemgereden. Of die acties verband houden met het mogelijke explosief, is onbekend.

null Beeld .
Beeld .
null Beeld .
Beeld .
Meer over