Explosie verwoest deur en portiek van café In The City op Kleine-Gartmanplantsoen

De voordeur en portiek van café In The City op het Kleine-Gartmanplantsoen in het centrum van Amsterdam zijn in de nacht van zondag op maandag verwoest door een explosie.

Het Parool
null Beeld Politie Amsterdam
Beeld Politie Amsterdam

Hierbij raakte niemand gewond. Vlak voor de harde knal rond 04.20 uur zagen meerdere mensen twee mannen in de richting van de Lijnbaansgracht rennen, meldt de politie dinsdag.

De politie zegt onderzoek te doen naar het motief en degenen die verantwoordelijk zijn voor de explosie. Ook is nog niet bekend wat voor explosief voorwerp is gebruikt.

Mensen die rond de tijd van de knal iets opvallends hebben gezien of gehoord wordt gevraagd contact op te nemen met de politie.

Granaat

Het is niet de eerste keer dat het café naast het Leidseplein doelwit is van een aanslag. In februari 2017 werd er een granaat aangetroffen op de deurmat van het café. De buurt werd toen enige tijd afgezet en wijlen burgemeester Eberhard van der Laan sloot de horecazaak toen voor onbepaalde tijd.

Een destijds 17-jarige jongen uit de Diamantbuurt en een eveneens minderjarige mededader werden een jaar later veroordeeld tot 200 en 150 dagen jeugddetentie, omdat ze de handgranaat neerlegden. Vermoedelijk deden zij dat in opdracht van criminelen die aan de deur waren geweigerd.

De eigenaren van café In The City waren niet bereikbaar voor commentaar.