Engelse man krijgt 4 jaar cel voor verkrachting van 27 jaar geleden

Een nu 50-jarige Engelse man is, na 27 jaar, alsnog veroordeeld tot vier jaar celstraf voor de verkrachting van een vrouw in het Erasmuspark. Vervolging voor poging tot doodslag is gestrand.

Tahrim Ramdjan
null Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman

De vrouw liet haar honden op 18 november 1993 om kwart voor zes ‘s ochtends uit in het Erasmuspark, toen ze door de man in het Engels werd aangesproken. Hij liep, tegen haar zin in, een stukje met haar mee.

Toen ze het trappetje naar de Jan van Galenstraat op wou gaan, werd ze door de man weggesleurd. Hij probeerde haar te wurgen, sloeg haar enkele keren in het gezicht, heeft een schoen en haar broek uitgetrokken, haar op het gras gegooid en vervolgens geprobeerd haar te penetreren.

Met de dood bedreigd

De man heeft haar tijdens de verkrachting meerdere keren met de dood bedreigd. Op het eind zei hij: “Als je wilt leven, moet je je mond houden, hier blijven en tot honderd tellen." Terwijl het slachtoffer in het gras lag werd ze door een getuige gevonden.

Pas in oktober 2019 is de verdachte gevonden via het dna-onderzoek. De Engelse man zei voor de rechter zich te herinneren seks te hebben gehad met een vrouw die twee honden uitliet. Meer zei hij niet te herinneren, maar hij voerde verder geen verweer.

Zedendelict met minderjarige

Hij bleek in 1988 en 1997 al veroordeeld te zijn geweest, voor onder meer een zedendelict met een minderjarige.

De vrouw is tien jaar na het incident ingestort. Ze heeft haar baan in de zorg moeten stopzetten en heeft jarenlang angstklachten gehad.

De rechter is meegegaan in de straf die het Openbaar Ministerie (OM) eiste. Het OM wilde de man ook vervolgen voor poging tot doodslag, maar zo ver kwam het niet, omdat de man door het Verenigd Koninkrijk enkel is uitgeleverd voor vervolging wegens verkrachting.

Meer over