Plus

Emma Kinderziekenhuis zet poli op voor kinderen met langdurige covidklachten

Het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van het Amsterdam UMC, heeft een polikliniek opgezet voor kinderen met langdurige klachten na Covid-19. Het is in Nederland de eerste in zijn soort. Wel zijn er soortgelijke poli’s in onder meer Israël en Zweden.

Malika Sevil
null Beeld Ernst Coppejans
Beeld Ernst Coppejans

Net als volwassenen kunnen kinderen nog vele maanden na de infectie in de kreukels liggen, zegt een van de initiatiefnemers van de poli en kinderlongarts Suzanne Terheggen van het Emma Kinderziekenhuis. Hoeveel kinderen hier last van hebben is onbekend. Ook waarom sommige kinderen er gevoelig voor zijn en anderen niet, is nog een raadsel.

Op de polikliniek worden de kinderen uitgebreid onderzocht en zo nodig verwezen naar zorgverleners in de buurt van het kind. Ook willen de artsen graag onderzoeken waar deze klachten vandaan komen en welke behandelingen hier het beste tegen werken.

Volgens Terheggen is het nog een nieuw fenomeen waar ook internationaal weinig onderzoek naar is gedaan. “Pas in december vorig jaar werd mondjesmaat bekend dat kinderen ook langdurige klachten na Covid-19 kunnen hebben.” Verrassend, want kinderen worden ook veel minder vaak ziek van het virus dan volwassenen.

Sinds het begin van de pandemie heeft Amsterdam UMC ongeveer vijftig kinderen met Covid-19 opgenomen. Een deel houdt langdurig klachten. Gaandeweg kregen Terheggen en haar collega’s steeds meer signalen dat er ook kinderen zijn die thuis van Covid-19 zijn uitgeziekt, maar nog lang daarna heel veel last hadden.

Problemen bij inspanning

De post-covidklachten, die inmiddels PASC heten, zijn bijna één-op-één gelijk met die van volwassenen. De dun gezaaide onderzoeken uit Zweden, Italië en Engeland naar langdurige klachten bij kinderen onderschrijven dat.

“We horen van onze patiënten vaak dat ze heel vermoeid zijn. Verder hebben kinderen last van benauwdheid, problemen bij inspanning. We zien huidirritaties en kinderen ervaren een drukkend gevoel op de borst, hartkloppingen, hevige hoofdpijn, buikklachten en koorts die op-en-af gaat. Veel kinderen hebben last van concentratieproblemen. Dat is natuurlijk heel vervelend als je op school moet leren.” Kinderen zijn soms zo uitgeput dat ze niet naar school kunnen fietsen, laat staan sporten.

De grote vraag is nu hoeveel kinderen hier last van hebben. Bij volwassenen is de schatting dat tien procent langdurig klachten houdt na Covid-19. Een studie uit Engeland rept van 7 procent van de twee- tot elfjarigen die na twaalf weken nog last heeft. Bij de groep van twaalf tot zestien jaar zou dat 8 procent zijn. Bij zulke hoge aantallen kan Terheggen zich vooralsnog niets voorstellen.

89 kinderen in Nederland

Op verzoek van de kinderpoli hebben kinderartsen geteld hoeveel kinderen ze met dit probleem hebben gezien. Tachtig procent reageerde op dit verzoek en dat leverde een totaal van 89 kinderen in Nederland op. De poli heeft tot dusver tien kinderen gezien die niet in het in het ziekenhuis hebben gelegen met Covid-19. De jongste was vier jaar, maar het gros van de kinderen is ouder dan elf.

“Dat moeten er meer zijn, maar wij weten niet hoeveel kinderen er nog onder de radar zitten. Het is nog zo onbekend.” Om die reden wil de kinderlongarts graag aandacht voor het probleem. Maar Terheggen wil ook geen alarm slaan. “Ik denk oprecht dat het maar een kleine groep kinderen is die langdurige klachten houdt. Dat zijn er geen duizenden. Wat we zeker niet willen is onrust zaaien die leidt tot allerlei nieuwe inperkingen voor alle kinderen, waardoor ze dingen niet kunnen doen die juist zo belangrijk zijn voor hun gezonde ontwikkeling. De impact van al deze maatregelen is enorm op kinderen. Die kant zien wij als kinderartsen ook.”

Q-koorts

Om een beeld te krijgen van post-covid bij kinderen doen Amsterdam UMC, Spaarne Gasthuis en de GGD Kennemerland sinds twee weken onderzoek bij kinderen die naar de teststraten komen. De kinderen worden over een langere periode gevolgd met vragenlijsten. Omdat de effecten van de beperkende maatregelen moeten worden meegewogen, doen ook kinderen mee die juist een negatieve testuitslag hebben.

Ook worden er handreikingen geschreven waar huisartsen en kinderartsen in het land kunnen lezen wat deze kinderen nodig hebben aan onderzoek en begeleiding.

“We leunen nu op de kennis die we hebben over de lange termijneffecten bij kinderen die een andere infectieziekte hebben doorgemaakt, zoals Q-koorts.” De fysiotherapeut en de ergotherapeut kunnen bijvoorbeeld helpen bij het heel gestaag opbouwen van de conditie. “En er is vaak begeleiding van de psycholoog, want zoveel inleveren op je energielevel geeft een deuk in het zelfvertrouwen. Je moet leren accepteren dat je niet kunt doen wat je gewend bent. En dat is een hele zware dobber.”

Meer over