PlusNieuws

Elke zes dagen een schietincident in Amsterdam

In Amsterdam is er gemiddeld eens in de zes dagen een incident met een vuurwapen. Dat aantal ligt in Rotterdam een stuk hoger: daar vond gemiddeld eens in de drie dagen een schietincident plaats.

Henk van Gelder
Hulpdiensten op het Hugo de Grootplein, waar bij een schietpartij in oktober vorig jaar een gewonde en een dode zijn gevallen. Beeld ANP
Hulpdiensten op het Hugo de Grootplein, waar bij een schietpartij in oktober vorig jaar een gewonde en een dode zijn gevallen.Beeld ANP

Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoek naar wapenincidenten van Bureau Beke, dat vrijdag verschijnt. De afgelopen drie jaar waren in Nederland minstens 850 incidenten met vuurwapens, blijkt uit het rapport. Ofwel: bijna iedere anderhalve dag vindt zo’n incident plaats.

Dat gebeurde het vaakst in Rotterdam (112), Amsterdam volgt met 65 incidenten op gepaste afstand. Nijmegen (21), Eindhoven (19) en Apeldoorn (18) vullen de top 5 van gevaarlijkste vuurwapensteden aan. In 2019 waren er tot september al 445 schietincidenten met 92 gewonden en 21 doden. Steeds vaker raken schietende criminelen onschuldige burgers.

In het rapport De lading van vuurwapens, gemaakt in opdracht van Politie en Wetenschap, schetsen de onderzoekers een even zorgelijk als ontluisterend beeld. De illegale vuurwapenhandel is onzichtbaar, maar heeft grote impact op de samenleving. ‘Wij moeten ervoor waken dat we ons niet meer verwonderen of niet meer worden geshockeerd door een vuurwapenincident,’ aldus de criminologen.

Versloffen

Al decennia laat de politie de illegale vuurwapenhandel versloffen, stellen wapenexperts in het rapport. Tot woede van het buitenland. Nederland heeft internationaal een slechte reputatie als land met een falende aanpak van drugs én wapens. Terwijl het aantal gewapende incidenten toeneemt, daalt de inbeslagname van illegale vuurwapens.

Pistolen, mitrailleurs, handgranaten: illegale wapens zijn in Nederland volop en goedkoop te verkrijgen. De Italiaanse maffia koopt hier haar wapens, het is gemakkelijk en de straffen zijn laag. Zelfs terroristen komen hier graag shoppen. Door het grote aanbod zijn de prijzen gedaald. Een handgranaat kost slechts 5 euro, een pistool 200 euro, terwijl voor een luxe volautomatisch wapen 2500 euro wordt neergeteld.

Onveilig

Criminelen zijn zware vuurwapens gaan gebruiken. Agenten voeren door die toegenomen vuurkracht een ongelijke strijd. De veiligheid van de politie is nu zelf in het geding, stellen deskundigen. Volgens emeritus-hoogleraar Cyrille Fijnaut vraagt dat ‘om een krachtige bestrijding van vuurwapens’.

Illegale vuurwapens komen vooral uit Oost-Europa en de Balkanlanden. Op de Balkan liggen sinds het einde van de burgeroorlog naar schatting nog een miljoen wapens klaar om te worden verhandeld.

Hoeveel wapens er in Nederland in omloop zijn is volstrekt onbekend. De laatste schatting uit 2002 gaat uit van ongeveer 125.000. Het moeten er nu veel meer zijn, stellen de onderzoekers. Voor de straathandel en particulieren zijn vuurwapens via de app Telegram gemakkelijk verkrijgbaar. Het dark web speelt een kleine rol.

Munitie is echter schaars en moeilijk te krijgen. Wapens zijn duurzaam. Eenmaal in het criminele milieu circuleren vuurwapens tientallen jaren in en tussen landen.

Meer over