EK-beker aangekomen in Amsterdam voor start van rondje Europa

De EK-beker is aangekomen in Amsterdam. De officiële Uefa Euro 2020-beker maakt een tour langs alle elf speelsteden als kick-off voor het toernooi dat volgende maand begint.

Hans van der Beek
Kick-off van de Trophy Tour op de Magere Brug met onder anderen Wesley Sneijder. Beeld Joris van Gennip
Kick-off van de Trophy Tour op de Magere Brug met onder anderen Wesley Sneijder.Beeld Joris van Gennip

Deze zogenoemde Trophy Tour is vrijdagochtend begonnen op de Magere Brug. Toernooidirecteur Gijs de Jong, wethouder Simone Kukenheim en oud-Oranjespeler Wesley Sneijder, ambassadeur van speelstad Amsterdam, waren aanwezig om de beker te onthalen.

De aftrap van de wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA is over exact dertig dagen. Twee dagen daarvoor is de officiële start van Uefa Euro 2020 in Rome.

De beker brengt vrijdag onder meer een bezoek aan de handhavers van Amsterdam en het verplegend personeel van het OLVG. Zaterdag reist de Trophy door het land, onder meer langs oud-doelman Hans van Breukelen, winnaar van het EK in ‘88.

Oranjefans in het stadion

Tijdens de vier wedstrijden in de Johan Cruijff Arena mogen 12.000 toeschouwers aanwezig zijn. Veel meer feestelijke activiteiten, zoals fanzones of grote beeldschermen op pleinen, zijn door de coronamaatregelen definitief niet mogelijk.

“We hebben heel veel scenario’s gemaakt om te kijken wat mogelijk is,” zegt Kukenheim. “Bijvoorbeeld op het Museumplein of in het Olympisch Stadion, maar dat gaat allemaal niet door.”

Of caféhouders wel een beamer op hun terras mogen zetten, kan ze nog niet zeggen. Kukenheim: “Dat moeten we tegen die tijd bekijken, want het moet dan wel veilig en verantwoord gebeuren. Eerst moeten de besmettingscijfers omlaag.”

Verder zijn er op dertig pleinen door de stad voetbalactiviteiten voor kinderen van 6 tot 12 jaar, zoals clinic freestyle, hooghouden, latjetrap en penalty schieten. Kukenheim: “Zodat jongeren niet alleen kijken naar voetbal. Ook wordt de stad mooi aangekleed met vlaggen. En ik heb vertrouwen in de Amsterdammers die zelf hun straat versieren, zodat we het EK echt gaan voelen met zijn allen.”

Hopen op versoepelingen

Toernooidirecteur De Jong prijst zich gelukkig met wat wel is toegestaan. “Ik ben al blij dat 12.000 mensen naar de wedstrijd mogen. We komen van nul. Je zag het laatst met Ajax, toen daar tegen AZ 7500 mensen in het stadion waren. Dat was al een enorm verschil in sfeer. Een kinderhand is snel gevuld.”

Ook Sneijder gaat de de massa's mensen in het stadion en op de pleinen missen. “Het is allemaal moeilijk en vervelend. Die oranje massa geeft spelers zoveel meer energie en kracht. Ik hoop op versoepelingen, maar het is maar de vraag of dat kan.”

EK-voorselectie: wel Timber, geen Babel

Jurriën Timber (Ajax) en Cody Gakpo (PSV) zijn de nieuwe namen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor het EK, die Frank de Boer vrijdag bekendmaakte. Oud-Ajacied Anwar El Ghazi (Aston Villa) en Rick Karsdorp (AS Roma) keren terug in de voorselectie.

Ryan Babel (Galatasaray) is de grote afwezige op de lijst van bondscoach Frank de Boer, die bestaat uit 34 spelers. De bondscoach mag 26 man meenemen naar de EK-eindronde. De Boer maakt op 26 mei tijdens een persconferentie bekend wie dat zijn. Hij doet ook geen beroep op de ervaren Kevin Strootman.

Lees hier meer

Meer over