Eisen tot 32 maanden cel in in zaak verdronken Jdesse Boerenveen

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in hoger beroep celstraffen tot 32 maanden geëist tegen drie verdachten van de fatale ontvoering en vrijheidsberoving van Jdesse Boerenveen in december 2016. Volgens de aanklager zijn twee van hen verantwoordelijk te houden voor de dood van de Amsterdammer.

Jdesse Boerenveen werd ontvoerd en mishandeld. Zijn lichaam werd in december 2016 in het Gooimeer gevonden. Beeld Opsporing Verzocht
Jdesse Boerenveen werd ontvoerd en mishandeld. Zijn lichaam werd in december 2016 in het Gooimeer gevonden.Beeld Opsporing Verzocht

Het levenloze lichaam van Boerenveen (40) werd op 22 december 2016 in het Gooimeer bij Almere uit het water gehaald. Uit onderzoek bleek dat hij enkele weken daarvoor, op 1 december, urenlang door vier personen was vastgehouden en mishandeld in een garagebedrijf in Wormerveer. Later werd hij door drie mannen in een auto meegenomen naar een strand bij Almere. Daarna verdween hij spoorloos. Aanleiding voor de ontvoering zouden geldschulden zijn geweest.

De eisen van de aanklager tegen de hoofdverdachten Lloyd B. (43) en Michael F. (38) waren lager dan die van de officier van justitie twee jaar geleden, maar hoger dan de straffen die de rechtbank oplegde. Volgens het OM heeft de rechtbank ten onrechte geoordeeld dat de dood van Boerenveen hen niet kon worden aangerekend.

B. en F. hoorden 32 maanden cel tegen zich eisen, waarvan voor B. acht maanden voorwaardelijk en voor F. tien. De derde verdachte, Denise D. (43) kreeg van de rechtbank in september 2019 een zwaardere straf dan geëist. Die uitspraak – vijf maanden cel waarvan twee voorwaardelijk – handhaafde het OM woensdag als eis.

Meer over