Nieuws

Eerste struikelstenen in Amstelveen gelegd ter nagedachtenis aan Joodse oorlogsslachtoffers

In Amstelveen zijn vrijdagochtend de eerste struikelstenen in de gemeente gelegd. De zogenoemde Stolpersteine liggen voor elf huizen waar Joodse oorlogsslachtoffers voor het laatst in vrijheid leefden.

Het Parool
Kunstenaar Gunter Demnig legt de eerste Stolpersteine in aanwezigheid van onder meer wethouder Herbert Raat (links) en Linda Dekhuijzen (rechts). Beeld Gemeente Amstelveen
Kunstenaar Gunter Demnig legt de eerste Stolpersteine in aanwezigheid van onder meer wethouder Herbert Raat (links) en Linda Dekhuijzen (rechts).Beeld Gemeente Amstelveen

De eerste drie stenen werden in het trottoir van de Van der Veerelaan geplaatst door de Duitse Gunter Demnig, kunstenaar en bedenker van project Stolpersteine. In totaal komen er 55 struikelstenen op 22 Amstelveense adressen te liggen.

42 van de gedenkstenen zijn te danken aan de in Amstelveen opgegroeide Linda Dekhuijzen, die subsidie aanvroeg voor struikelstenen voor slachtoffers zonder nabestaanden. “Het zou prachtig zijn als mensen zonder nabestaanden via een breed gedragen maatschappelijk initiatief uit de anonimiteit worden gehaald,” zegt Dekhuijzen erover.

De Amstelveense wethouder Herbert Raat (Erfgoed en Monumenten) benadrukt dat de stenen dienen als eerbetoon. “Maar ook als educatief middel voor huidige en volgende generaties.”

Stolpersteine

Verspreid over Europa liggen er inmiddels ruim 75.000 Stolpersteine in ongeveer 1200 plaatsen. In december 2021 werd de duizendste struikelsteen van Amsterdam gelegd, en er komen nog steeds stenen bij. Deze week nog werden Stolpersteine bij het Sarphatipark aangebracht voor het Joodse artiestenechtpaar Schwartz.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over