Eerste steen Namenmonument gelegd door hartsvriendin Anne Frank

De eerste steen van het Nationaal Holocaust Namenmonument in de Weesperstraat is woensdagmiddag in aanwezigheid van vijftien Shoahoverlevenden door de hartsvriendin van Anne Frank gelegd.

Hanneloes Pen
De eerste herdenkingssteen, gelegd door Jacqueline van Maarsen, jeugdvriendin van Anne Frank, bij het Nationaal Holocaust Namenmonument. Beeld ANP
De eerste herdenkingssteen, gelegd door Jacqueline van Maarsen, jeugdvriendin van Anne Frank, bij het Nationaal Holocaust Namenmonument.Beeld ANP

Op de steen staat de naam van Dina Frankenhuis, met eronder haar geboortedatum: 16.4.1923 - 20 jaar. De in Sobibor vermoorde Frankenhuis woonde met haar eveneens gedeporteerde en vermoorde ouders in de Tweede Boerhaavestraat.

De officiële handeling werd verricht door de 91-jarige Jacqueline van Maarsen, hartsvriendin van Anne Frank. Zij liet in 2016 een gedichtje veilen dat Anne Frank in 1942, enkele maanden voordat de familie Frank onderdook, voor haar zusje schreef. Van Maarsen schonk een groot deel van de opbrengst (120.000 euro) aan het Namenmonument.

“Zij schonk het met de gedachte dat Anne Frank bijdroeg aan het monument,” zegt Jacques Grishaver, initiatiefnemer van het monument en voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Hij sprak van een ‘historisch en emotioneel moment’.

Antisemitisme

Op het monument zullen de namen staan van alle uit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Roma en Sinti. Grishaver: “Deze mensen zijn van de aardbodem verdwenen. Van veel mensen zijn er geen nabestaanden meer. Aan hen wordt nooit meer gedacht. Nu hebben we de namen teruggehaald om te laten zien waartoe antisemitisme en racisme kunnen leiden.”

De komenden zes maanden worden alle 102.000 namen van de Holocaustslachtoffers in de stenen gelaserd. Het gehele project moet over een klein jaar klaar zijn. Het traject gaat volgens een zeer complex metselplan. “Logistiek luistert het zeer nauw. Daarom konden we niet met de A beginnen maar met de F.”

Sinto Zoni Weisz (83): “Mijn zusjes, broertjes en tantes zijn er niet meer. Straks kan ik hun namen aanraken. We zullen ze nooit vergeten.”

Labyrint

Het Namenmonument is 250 meter lang en bestaat uit een aantal stenen muren die zo worden geplaatst dat ze een labyrint van gangen vormen.

Aan de bouw ging een lange juridische strijd vooraf, omdat omwonenden van de groenstrook tussen de Weesperstraat en de Hoftuin de komst van het monument in hun buurt wilden tegenhouden. Zij vonden de locatie niet geschikt en het ontwerp van de Pools-Joods-Amerikaanse architect Daniel Libeskind te groot. De omwonenden vreesden voor onveilige situaties door het gebrek aan ruimte bij grote aantallen bezoekers.

Uiteindelijk gaf de voorzieningenrechter van de Raad van State eind vorig jaar akkoord voor de bouw van het monument. Op deze plek kunnen nabestaanden hun omgekomen dierbaren, die nooit een graf kregen, herdenken.

Op het monument komen 102.000 namen te staan van uit Nederland gedeporteerde Joden, Sinti en Roma.  Beeld ANP
Op het monument komen 102.000 namen te staan van uit Nederland gedeporteerde Joden, Sinti en Roma.Beeld ANP
Meer over