Plus

Een paar centimeters sneeuw, maar ongeremde winterpret in Amsterdam

Een paar centimeters sneeuw werden het maar. Maar het was voldoende voor een paar uur ongeremde winterpret in de straten van Amsterdam.

Stefan Raatgever
Eerste sneeuwpret op het Amstelveld zaterdagmiddag. Beeld Nosh Neneh
Eerste sneeuwpret op het Amstelveld zaterdagmiddag.Beeld Nosh Neneh

Sneeuwpoppen tot een meter hoog, sneeuwengelen op de stoep en zelfs paden voor een ritje per slee. De sneeuw hoeft er op het Amstelveld nog geen uurtje te liggen of de sneeuwpret heeft zich al tot alle mogelijkheden van een ouderwetse Hollandse winter uitgestrekt. Was het eerder op de middag nog rustig op de grijze grachten, sinds de eerste sneeuw tegen vier uur aan de grond bleef plakken, is de buurt uitgelopen voor een uurtje onbekommerd wintervermaak.

Op bijna elke straathoek breken spontane sneeuwballengevechten uit. Wie niets vermoedend langsfietst, wordt onder vuur genomen. Omdat de winter van 2020 vrijwel sneeuwloos bleef, is het witte dek voor sommige kleine kinderen een nieuwe ervaring. Opgewonden gegil vermengt zich hier en daar met gehuil; niet voor iedere peuter bevalt de kennismaking goed.

Sneeuwengelen op de stoep.  Beeld Nosh Neneh
Sneeuwengelen op de stoep.Beeld Nosh Neneh

Ook in de Watergraafsmeer in Oost is het druk in de schemering. Kinderen achtervolgen elkaar over het pleintje op de kruising van de Hogeweg en de Linnaeusparkweg. Ouders klitten gemoedelijk bij elkaar. Rozanne de Vrieze – felrode muts, dikke sjaal – is er ook met dochter Nova. “Hier hebben we de hele dag opgewacht,’’ zegt ze. “We hebben de vlokken zo ongeveer uit de lucht gekeken.’’

Het is een schaars hoogtepuntje in donkere dagen, onderschrijft ze. “Als je kleine kinderen hebt, is het in deze lockdowndagen best lastig iets leuks te verzinnen. Binnen zitten wordt na een tijdje best eentonig voor zo’n peuter. Dit is een welkome afwisseling.”

Op bijna elke straathoek breken spontane sneeuwballengevechten uit.  Beeld Nosh Neneh
Op bijna elke straathoek breken spontane sneeuwballengevechten uit.Beeld Nosh Neneh

Dat de sneeuwpret van korte duur zal zijn, is een typisch geval van ‘jammer, maar helaas’. Voor nu is het even genieten. En zo lijkt een flink deel van de buurt er over te denken. Ook volwassenen geven zich volledig over aan klassieke sneeuwbezigheden als inzepen, glijden over een ijsbaan vanaf een bruggenkop en het rollen van bollen die als materiaal voor een sneeuwmannenlijf zullen dienen.

Zaterdagavond valt er af en toe nog wat sneeuw. Na een droge nacht is er morgenvroeg nog een beetje sneeuwpret mogelijk. Maar al snel zal de dooi de pas gebouwde sneeuwpoppen weer laten smelten.

Sneeuwpret in Amsterdam Beeld Nosh Neneh
Sneeuwpret in AmsterdamBeeld Nosh Neneh
Meer over