PlusPortretten

Een bruiloft zonder knuffelen en dansen? Dan stellen we het liever uit

Ook minister Ferd Grapperhaus ondervond het al: een trouwerij en coronamaatregelen gaan lastig samen. Veel bruidsparen hebben de feestelijke dag daarom maar uitgesteld, in afwachting van betere tijden. ‘Je wilt je vrienden en familie gewoon kunnen knuffelen.’

Anna Salhany

Derek Tol (32) en Marie-Pomme Adriaanssen (29)

Derek en Marie-Pomme.  Beeld
Derek en Marie-Pomme.

“We zouden zaterdag 29 augustus gaan trouwen, maar wisten al vrij vroeg dat het waarschijnlijk niet door zou gaan. Destijds dachten onze cateraars al dat de coronacrisis veel groter zou uitpakken dan we allemaal dachten, en hebben ons toen al gewaarschuwd. Toen Rutte uiteindelijk in mei aankondigde dat grote evenementen tot en met 1 september verboden zouden worden, hebben we de beslissing genomen om het uit te stellen.”

“Voor ons is het allerbelangrijkste van een bruiloft dat je samen bent met je familie, vrienden en dierbaren. We willen ook dat iedereen erbij kan zijn en niet uit angst weg moet blijven of afstand van elkaar moet houden. We hebben ook een aantal ooms en tantes die wat ouder zijn, vooral voor hen vinden we het niet verantwoord om de bruiloft in de huidige situatie door te laten gaan. Natuurlijk vinden we het enorm jammer, maar het is voor nu de beste keuze geweest.”

“Het liefste willen we zo snel mogelijk trouwen, maar met de huidige situatie durven we nog niks nieuws te plannen. Er zijn veel meer bruiloften volgend jaar, van mensen die in hetzelfde schuitje zitten als wij, dus we moeten nog wel even puzzelen voor een nieuwe datum. We zijn in ieder geval uitgenodigd door ons bruidspersoneel voor een verrassing zaterdag, dus wie weet wat ons nog te wachten staat.”

Lise Witteman (32) en Sander Latour (32)

Lise en Sander tijdens hun verloving vorig jaar in het Metropole Hotel in Brussel. Beeld
Lise en Sander tijdens hun verloving vorig jaar in het Metropole Hotel in Brussel.

“We zouden 26 september gaan trouwen in de Kompaszaal, vlak bij het Lloyd Hotel. Daar hebben we elkaar namelijk ontmoet. Er worden daar elke vrijdagavond jazzdansavonden georganiseerd. Sander deed daar altijd aan mee. Op een avond ging ik met een vriendin mee en zag ik hem daar dansen. Ik was gelijk onder de indruk. Op een gegeven moment vroeg hij me ten dans en hebben we twee dansjes gedaan. Ik heb hem daarna een keer mee uitgevraagd, and the rest is history. We zijn ondertussen al drie jaar samen.”

“We zijn vorig jaar voor de wet getrouwd in het gemeentehuis in Breda, puur en alleen voor het papierwerk. Ik was destijds hoogzwanger, dus een groot feest zat er niet in. Dit jaar wilden we groots uitpakken met een ceremonie, het ritueel met de ringen en een groot dansfeest. Dansen is iets waar we veel plezier in hebben, dus dat was voor ons een belangrijke reden om de bruiloft uit te stellen. We willen dat mensen massaal met elkaar kunnen dansen, en niet uit angst voor corona elkaar moeten ontwijken.”

“We zijn destijds in het Metropole Hotel in Brussel verloofd. Toen dat aan het begin van het jaar failliet ging door de coronacrisis, voelden we de bui al hangen. We hebben toen in mei de definitieve keuze gemaakt om de bruiloft te verplaatsen. Gelukkig kunnen we onze droomlocatie in de Kompaszaal behouden en wordt alles gewoon met een jaar verschoven. We krijgen nu extra lang de tijd om over onze openingsdans te fantaseren en we gaan binnenkort samen covid-proof danslessen volgen. Hopelijk is ons zoontje tegen die tijd ook oud genoeg om de ringen te dragen. Dat zou wel echt een mooie toevoeging zijn.”

Sharon (30) en Ewoud (33) – ‘liever geen achternaam’

Ewoud en Sharon Beeld
Ewoud en Sharon

“We zouden volgende week, op 4 september, gaan trouwen. Er zou veel familie vanuit het buitenland over komen vliegen, dus hadden we een mooie centrale locatie in Baarn geboekt. Het was een prachtig kasteel, groot genoeg om de hele familie een weekend lang bij elkaar onder één dak te hebben. Dat is voor ons namelijk het allerbelangrijkste: samen met al onze dierbaren een weekend lang de liefde vieren. We zien elkaar niet zo vaak en het komt al helemaal nooit voor dat alle werelddelen bij elkaar worden gebracht.”

“Onze familieleden wonen onder meer in Nieuw-Zeeland, Australië, Aruba, België en Amerika – grotendeels oranje gebieden. We willen ze dus liever niet over laten vliegen. Maar we hebben de bruiloft vooral verplaatst omdat het er niet uit zou zien hoe wij dat graag zouden willen: mensen die elkaar knuffelen en met elkaar dansen. Dat is echt de kern van onze bruiloft, en zolang het niet op die manier kan plaatsvinden, stellen we het liever uit. Zolang onze familie gezond is en we elkaar hebben, is het uiteindelijk maar een dag die niet doorgaat. Hoe jammer dat ook is.”

“Elk nadeel heeft z’n voordeel natuurlijk. Bijkomend voordeel is dat we nu meer tijd hebben om te plannen. Toen corona opkwam viel eigenlijk veel al stil. Een jurk had ik bijvoorbeeld nog niet. Nu hebben we daar iets meer tijd voor. In de tussentijd gaan we lekker op huwelijksreis naar Domburg. Maar het liefste gaan we naar Frankrijk, dus hopelijk kan dat binnenkort ook weer.”

Madelief de Bruijn (34) en Gregory Asmawidjaja (38)

Gregory en Madelief.  Beeld
Gregory en Madelief.

“We zouden eigenlijk 27 juni gaan trouwen, wat natuurlijk midden in de coronacrisis was. Het was voor ons een enorme domper toen we beseften dat het niet door kon gaan. We zijn namelijk al sinds 2016 verloofd en al sinds 2018 bezig met onze bruiloft. Toen in 2017 onze zoon geboren werd, zijn we een geregistreerd partnerschap aangegaan, met een grote bruiloft in het vooruitzicht. Als je er al zo lang mee bezig bent is het wel extra zuur wanneer het dan niet doorgaat.”

“Onze droombruiloft met alle vrienden en familie erbij zou er door corona niet uit kunnen zien zoals we dat graag zouden willen. Het is daarom de juiste beslissing geweest om het te verplaatsen. Het was vooral ook de onzekerheid die een rol speelde. Zo’n pandemie is nog nooit voorgekomen, dus je weet niet zo goed wat er allemaal mogelijk is. Ondertussen hebben we wel een nieuwe datum geprikt, 23 mei, op dezelfde prachtige locatie waar we het al gepland hadden staan. Natuurlijk blijf je bang dat je het tegen die tijd weer moet verplaatsen, maar we hebben in ieder geval wel iets om naar uit te kijken.”

“Doordat we de gehele bruiloft, van ceremonie en diner tot het feest, op één locatie hadden gepland, hoefden we niet zoveel af te zeggen en te regelen. De videograaf, fotograaf, make-upartiest en haarstyliste zijn ook allemaal vrienden en kennissen van ons, dus het is fijn dat zij ook zo flexibel zijn.”

“Op de dag dat we zouden trouwen, zijn we heel leuk verrast door onze vrienden. In de ochtend zijn we overvallen door onze ceremoniemeester, zij bracht een leuk pakket langs met allerlei hartjes-attributen en confetti. Voor de mensen die op onze vrijgezellenfeesten aanwezig zouden zijn, moesten we toen een vlog maken met deze attributen. Om ons toch nog een beetje te verkleden zijn we naar Volendam gegaan en hebben we foto’s gemaakt met traditionele kleding. We hebben dus alsnog een leuk dagje gehad.”

Meer over