PlusAchtergrond

Een bankje van stadshout om het kapleed te verzachten

Het terrein van Stadshout Amsterdam.  Beeld Nosh Neneh
Het terrein van Stadshout Amsterdam.Beeld Nosh Neneh

Veel bomen langs de grachten zullen moeten worden gekapt. Bij Stadshout willen ze die een tweede leven geven.

Marc Kruyswijk

In de werkplaats zijn ze bezig met een stel bomen afkomstig uit de Tuinen van West. Fijne planken met een schitterende tekening. Perfect voor banken en picknicktafels, klinkt het onder medewerkers. Uit de losse pols gaat het getimmer en gezaag hier. “Heb jij nog een langer stuk voor het onderstel?” Uiteraard: het hout ligt overal hoog opgetast, alle soorten en maten zijn beschikbaar.

Aan de andere kant van het terrein, dat in het zuiden van het Amstelpark wordt gedeeld met de gemeente, liggen enorme boomstammen te wachten op de eerste verwerking. Hier vindt het grove werk plaats. Werken in het zonnetje, met de geur van vers gezaagd hout: dit is een fijne plek.

Amsterdamse planken

Amsterdamse bomen die in een Amsterdamse zagerij worden verwerkt tot Amsterdamse planken. Of, zoals ze bij Stadshout zeggen: bomen die een tweede leven krijgen. Crisow von Schulz, die hier de dagelijkse leiding heeft, is een gedreven mens. “Als ergens bomen worden gekapt, wil dat nog weleens tot veel gedoe leiden: het is niet leuk als de boom die je al je hele leven kent het veld moet ruimen. Wij proberen te zorgen dat die bomen een goede bestemming krijgen.”

Zo komt hij net uit een overleg met mensen van Rijkswaterstaat. “Dat ging over de bomen die in Amstelveen moesten worden gekapt langs de A9. Dat deed sommige mensen pijn. Wij verwerken die bomen en gaan er nu waarschijnlijk voor zorgen dat er van dat hout bankjes worden gemaakt. Dan hebben mensen toch iets wat aan die bomen herinnert.”

‘Tof hout’

Hetzelfde geldt voor bomen die zijn gekapt in het Vondelpark: het hout wordt gebruikt voor het volgens Stadshout eerste honderd procent circulaire bouwwerk van Amsterdam: de Vondeltuin. En de Amsterdam ­International School zal volgend jaar betimmerd worden met hout van de bomen op het bouwkavel.

“Je kunt van alles met dat hout. Dit heeft niets te maken met innovatief, eerder met reconstructief denken. En hout is gelukkig populair.” Een collega roept vanuit de werkplaats. “Het is een beetje als met vergeten groenten, die vindt men nu ook weer lekker.”

Stadshout wil maar zeggen: Amsterdams hout is fijn hout. Volgens Von Schulz zijn met name de iepen alhier van hoge kwaliteit. “De iep, dat is tof hout, dat geldt zo’n beetje als Amsterdams mahonie. Maar ook de populier, de linde en de es zijn hier van goede kwaliteit. Dan heb je soms ook hout dat een beetje warrig is, daar zaag je je lint op kapot, maar het meeste is gewoon goed.”

Amsterdam zou meer moeten doen met zijn bomen, zegt Von Schulz. “Deze stad telt een miljoen bomen en de dunning – ­bomen die om allerlei redenen moeten worden gekapt – is ongeveer 4 procent. Een deel daarvan wordt versnipperd of wordt verbrand in energiecentrales, maar als je echt aan de gang wilt met de circulaire economie, dan gebruik je die bomen.”

Stad als productiebos

Iedereen kan hout afnemen bij Stadshout. Onlangs opende Stadshout een nieuwe winkel in de Van Woustraat, waar producten worden aangeboden van de organisatie, maar ook van ­lokale houtbewerkers die van het hout hun eigen producten maken.

We zouden de stad een beetje meer moeten zien als een productiebos, zegt Von Schulz. Door rekening te houden met het gegeven dat bomen na een bepaalde levensduur gekapt moeten worden, kun je een systeem ontwikkelen waarbij je beter gebruikmaakt van het hout. “Wij doen nu 500 kuub hout per jaar, maar we zouden dat kunnen en willen opvoeren naar misschien wel 2000 kuub. Dat is goed voor de stad.”

 
Meer over