Duizenden Dam tot Damlopers niet van start

De organisatie van de Dam tot Damloop heeft besloten dat de laatste twee groepen deelnemers aan de Dam tot Damloop vanwege de warmte niet mogen starten.

Het Parool
De start van de Dam tot Damloop eerder zondag. Beeld Robby Hiel
De start van de Dam tot Damloop eerder zondag.Beeld Robby Hiel

Dat heeft de organisatie vanwege de hoge temperaturen besloten na overleg met politie, hulpdiensten en de gemeente. “Het gaat om de laatste twee startgroepen van de in totaal 46.000 lopers,” aldus een woordvoerder. Wie al loopt, mag door richting finish.

“We willen voorkomen dat er bij de hulpdiensten een capaciteitsprobleem ontstaat en er een te groot beroep wordt gedaan op de EHBO’ers.”

Een deelnemer moest volgens de organisatie bij de finish gereanimeerd worden. Die persoon is naar het ziekenhuis gebracht. Er is niets bekend over zijn of haar gezondheidstoestand.

Ziekenhuis BovenIJ laat weten dat er vijftien mensen oververhit zijn opgenomen voor medische behandeling. Het is niet duidelijk hoe deze mensen er aan toe zijn.

Tijdens de hardloopwedstrijd tussen Amsterdam en Zaandam zijn al tussen de tien en twintig deelnemers in koelbaden gezet. Die zijn bedoeld om oververhitte lopers snel af te kunnen koelen, waardoor het risico op ernstig letsel sterk wordt verminderd.

De kleding van de renners die niet mogen starten, ligt klaar op het Centraal Station. Ze worden dan ook verzocht om daar hun spullen op te halen.

Veel hardlopers reageren verontwaardigd op het besluit van de organisatie. Een deelnemer: “De organisatie is totaal niet voorbereid. Startvak geopend, warming up gedaan, en twee minuten voor de start wordt het afgeblazen. Ik kom nooit meer terug!” Een ander wijst erop dat het evenement misschien uit zijn voegen aan het barsten is: “Het wordt tijd dat we ons moeten kwalificeren voor de Damloop. Het wordt te groot, er zijn te veel ongetrainde mensen die denken dit wel eventjes te kunnen lopen. Het weer was voor getrainde lopers prima te doen.”

“We hoorden het een paar minuten voor de start. Echt iedereen was teleurgesteld,” zegt Joanna Wdowik (26, doeltijd: 1.45). “Daarna begonnen sommige mensen gewoon te rennen, en hebben ze de IJtunnel maar afgesloten. Wij hebben nog een uur moeten wachten tot de vrachtwagen terug was met onze tassen.”

Haar zus Justyna (43, doeltijd: 1.45): “Binnenkort loop ik de halve marathon, dus het is oké, maar wel jammer. Maar ik heb ook wel eens een halve marathon met 30 graden gelopen. Mensen kunnen toch verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen acties?”

“Ik stond tien meter voor de start klaar, ik had net een muziekje aangezet, ik was mezelf een beetje aan het oppompen en stond helemaal in het moment,” zegt Danique (24, doeltijd: 1.20 - 1.30). “En toen kwam zo’n mannetje: ik heb dit in 25 jaar nog nooit meegemaakt, het gaat niet door, het is te warm, we moeten het om medische redenen afgelasten. Toen was ik wel redelijk boos moet ik zeggen. Ik had er van tevoren niet heel veel zin in, maar toen ik voor de start stond wilde ik wel echt vertrekken.”

“We waren de eersten die werden tegengehouden,” zegt Rosa Sijben (31, “ik hoopte de finish te halen”). “Dan kruipt er iemand van de organisatie achter de microfoon. Dan denk je: die gaat ons lekker opzwepen, want we waren allemaal in de stemming. En toen zei hij: ik moet jullie iets belangrijks en heel verdrietigs vertellen. Het werd doodstil, want we dachten dat er iemand overleden was. Toen bleek dat het niet doorging bleven de meeste mensen gewoon staan: die geloofden het niet. Mensen werden ook boos, en er werd gefloten. Ik ben blij dat we er tegen worden beschermd, ik ben blij dat er mensen zijn die dat in de gaten houden.”

“Ik was ook boos hoor,” zegt Jeroen Brouwer (46, geschatte eindtijd: onder de 2 uur). “Ik dacht wat is dit voor een gezeik. Je bent er half jaar mee bezig he. Het is nog net geen levenstijlwijziging, maar wel bijna. En je bent toch nerveus.”

Hitte

De organisatie waarschuwde eerder al dat deelnemers alert moeten zijn op hitte-stress. Het is relatief warm voor de tijd van het jaar: in de regio is het zondagmiddag 24 á 25 graden. De deelnemers die al zijn gestart krijgen via speakers langs het parcours het advies de laatste honderden meters niet meer te rennen, maar rustig aan te doen.

In 2009, 2014 en 2016 overleden deelnemers tijdens de hardloopwedstrijd. In 2014 bezweek een 24-jarige man aan een zogeheten heat stroke, waarbij het lichaam zijn warmte niet genoeg kwijt kan. De lichaamstemperatuur van de loper was bij de finish 42,6 graden.

Meer over