PlusNieuws

Drone vliegt straks bloed en medicijnen naar ziekenhuis

De ANWB en PostNL starten begin volgend jaar met de allereerste medische drone in Nederland. Het onbemande vliegtuig moet in spoedgevallen bloed of medicijnen bij ziekenhuizen bezorgen.

Raymond Boere
Een medisch drone van de ANWB gaat vanaf volgend jaar bloed en medicijnen bezorgen bij ziekenhuizen in de regio Zwolle. Beeld Avy Aera
Een medisch drone van de ANWB gaat vanaf volgend jaar bloed en medicijnen bezorgen bij ziekenhuizen in de regio Zwolle.Beeld Avy Aera

Ziekenhuis Isala in de regio Zwolle krijgt de primeur, maakte de ANWB bekend op een dronebeurs in Amsterdam. In 2018 kocht de ANWB het toestel waarmee sindsdien tientallen testvluchten zijn uitgevoerd. Die proefvluchten hebben veel nuttige kennis opgeleverd. Met een verbeterde versie wordt nu de allereerste medische ‘luchtbrug’ opgezet tussen de ziekenhuizen in Zwolle en Meppel.

De drone zoeft straks met zo’n 90 kilometer per uur van ziekenhuis naar ziekenhuis. Het traject is in totaal 16 kilometer lang. Het toestel vliegt ongeveer een kwartier volledig autonoom. Ook het opstijgen en landen gebeurt zonder dat iemand de besturing overneemt. Een operator – die waarschijnlijk vanuit Den Haag gaat opereren – houdt de vlucht wel in de gaten, voor het geval er onverhoopt iets misgaat.

Geen last van de spits

Directeur Petra van Saaze van ANWB Medical Air Assistance heeft hoge verwachtingen van de nieuwste aanwinst. Ziekenhuizen zitten hier volgens haar al jaren op te wachten. Nu moeten ambulances soms met spoed bloed ophalen bij de bloedbank. “En je zal altijd zien, zoiets gebeurt dan in de spits. Met een drone heb je daar geen last van en kan iemand in spoedgevallen veel sneller worden geholpen.”

Van Saaze ziet eindeloze mogelijkheden. Want waarom zouden mensen uit Zeeland nog bloed moeten laten prikken in Rotterdam? Ze zouden dat ook gewoon bij hun huisarts kunnen laten doen, die het bloed dan met de medische drone naar het Rotterdamse ziekenhuis laat brengen. Het Erasmus MC heeft al laten weten het onbemande toestel graag zou gebruiken om daarmee geneesmiddelen van de productielocatie in Gorinchem te laten ophalen.

Tijdens de Amsterdam Drone Week in de RAI werden talloze drones gepresenteerd. Beeld ANP
Tijdens de Amsterdam Drone Week in de RAI werden talloze drones gepresenteerd.Beeld ANP

Afgelopen jaren is er veel gepraat over drones, maar nu gaat er volgens Van Saaze echt iets gebeuren. De techniek maakt grote sprongen. Zo is het KPN inmiddels gelukt om op vlieghoogte een continu werkende internetverbinding te behouden. Die verbinding hebben de toestellen nodig om te navigeren.

Ook Avy, de Nederlandse bouwer van de drone, heeft afgelopen jaren niet stilgezeten. Het oorspronkelijke ontwerp is flink onder handen genomen. De verbeterde versie kan tot windkracht zes zichzelf veilig in de lucht houden en is waterdicht. Mocht er toch een onderdeel haperen dan is het toestel in staat een noodlanding te maken. Botst het onverhoopt ergens tegenaan, dan kan met een parachutelanding grote ongelukken worden voorkomen, laat hoofdingenieur Erik van den Berg weten.

Obstakels

Strenge regels zijn vooralsnog het grootste obstakel om daadwerkelijk te kunnen beginnen. Zo was er tijdens het testen nog een speciale ontheffing nodig om kilometers zonder piloot te mogen vliegen. Dat mag nu nog steeds niet in Nederland, maar Van Saaze heeft goede hoop dat daar heel snel verandering in komt. Op Europees niveau wordt er hard gewerkt om nieuwe afspraken te maken over dit nieuwe luchtverkeer en vliegtuigveiligheid.

De eerste bezorgdienst met de medische drone gaat daarom eerst nog over dunbevolkt gebied. Boven steden is de regelgeving voor vliegen met drones strenger, maar de ANWB hoopt binnen vijf jaar een landelijk netwerk met tientallen medische drones in de lucht te hebben. Die moeten door het hele land bloed en medicijnen kunnen afleveren, ook in steden.

Meer over