Update

Drie woningen onbewoonbaar verklaard na grote brand in Oost: ‘Dit is brand-brand’

Drie woningen aan het Barcelonaplein in Amsterdam-Oost zijn donderdagmiddag onbewoonbaar verklaard, nadat er eerder op de dag een grote brand uitbrak. Rond 18.15 uur heeft de brandweer het sein brand meester gegeven.

Het Parool
null Beeld Ruben Burg
Beeld Ruben Burg

Meldingen van de brand kwamen even na 12.30 uur binnen. De brand aan het Barcelonaplein op het KNSM-eiland zorgde voor veel rookontwikkeling, die tot in het centrum te zien was. De brandweer riep mensen op om ramen en deuren te sluiten en zo veel mogelijk uit de rook te blijven.

De brand brak uit op de zesde etage van een appartementencomplex. Twee mensen werden door ambulancepersoneel nagekeken omdat zij rook hadden ingeademd.

De vijfde, zesde en zevende etage van het gebouw zijn ontruimd. Alle bewoners moesten het pand verlaten. Rond 17.45 uur kregen de bewoners te horen welke woningen nog bewoonbaar zijn en welke niet. Naar zeker drie woningen kunnen bewoners niet terugkeren. Voor hen wordt tijdelijk onderkomen geregeld door stichting Salvage.

De uitslaande brand werd bestempeld als ‘grip 1-situatie’, wat betekent dat hulpdiensten met veel materieel aanwezig waren. Naast bluswagens werd ook een politiehelikopter ingezet en waren meerdere ambulances ter plaatse. Rond 18.15 uur heeft de brandweer het sein brand meester gegeven. Dat betekent dat de brand onder controle is.

Steekvlammen

“Ik ben me rotgeschrokken,” zegt Yasmina (23), die schuin onder de brandende woning woont. “Ik was ziek thuis en opeens werd door de buren op de deur geklopt, omdat er brand was. Toen zag ik steekvlammen uit het dak.”

De schrik was nog groter omdat haar katten bij de buren naar binnen liepen, vlak onder de brandende woning. “Ik wist niet of er ook brand was in die woning. Gelukkig liep het goed af. Het gaat nu op en af met me. Soms kan ik praten, soms moet ik hyperventileren.”

Een buurman die iets verderop aan hetzelfde binnenplein woont, had de ernst aanvankelijk niet in de gaten. “Ik hoorde de brandweer, maar die hoor je wel vaker, toch? Meestal moeten ze dan iemand uit een woning takelen. Tot ik werd gebeld door mijn zoon, die net vanaf de bus kwam aanlopen. Toen pas begreep ik: dit is echt brand-brand.”

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad: