Nieuws

Doktersassistenten aangehouden voor handel in valse vaccinatiebewijzen

Twee Amsterdamse vrouwen (van 30 en 31 jaar) zijn door de politie aangehouden als verdachten van handel in gefraudeerde vaccinatieregistraties. Beiden werkten als doktersassistent in dezelfde artsenpraktijk in Amsterdam.

Roxane Soudagar
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De politie stuitte op de handel tijdens een onderzoek naar verdovende middelen, na een tip van de Koninklijke Marechaussee. Die kwam de handel op het spoor in een onderzoek naar verdovende middelen op Schiphol. In de loop van dat onderzoek kwamen zij twee vrouwen op het spoor die online adverteerden met gefraudeerde vaccinatiebewijzen. De vrouwen hebben tientallen mensen aan zo’n bewijs geholpen zonder dat die daadwerkelijk ooit een prik hadden gekregen. Per vaccinatiebewijs ontvingen ze tussen de 500 en 1000 euro.

Na de invoer in het registratiesysteem kregen de klanten van de vrouwen een QR-code en een vaccinatiepaspoort met stempels van de Amsterdamse praktijk. Met de QR-code konden zij onder meer toegang krijgen tot horeca, theaters, bioscopen en voetbalstadions. De politie doet nog verder onderzoek naar de mensen die deze registraties kochten.

Valse codes blokkeren

Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is er bewust voor gekozen om veel vertrouwen te stellen in artsen. Als zij stellen dat ze hun patiënt geprikt hebben, moeten zij dat volgens het ministerie kunnen invoeren in het systeem achter de corona-app.

Het ministerie kon nog niet zeggen via welke weg de doktersassistenten mogelijk valse bewijzen aangemaakt hebben. Als het ministerie weet welke codes vals zijn, kunnen ze geblokkeerd worden, maar dat zal volgens een woordvoerster eerst moeten blijken uit het onderzoek van de politie. Het komt wel vaker voor dat codes geblokkeerd worden omdat ermee geknoeid wordt. Om dat te achterhalen kijkt het ministerie ook mee in Telegram-groepen en op websites waar codes bijvoorbeeld te koop aangeboden worden, aldus VWS.

De politie gaat ervan uit dat de verdachten niet nog met anderen samenwerkten. Er volgt wel verder onderzoek naar de klanten die zo’n valse registratie kochten. De vrouwen zijn dinsdagavond en woensdag aangehouden; ze worden momenteel verhoord.

Cybercriminelen

Het is niet het eerste voorbeeld van handel in valse QR-codes. In september werd een aantal GGD-medewerkers op non-actief gesteld vanwege mogelijke fraude met vaccinatiebewijzen. Ook zij zouden op aanvraag valse QR-codes hebben aangemaakt. Er werd aangifte gedaan en een 20-jarige man uit Alphen aan de Rijn is aangehouden.

Eind oktober besloot het ministerie van Volksgezondheid een onderzoek in te stellen naar het uitlekken van ‘sleutels’ voor QR-codes. Deze geheime codes worden gebruikt om te controleren of een QR-code echt is. Aanleiding hiervoor was dat cybercriminelen een geldige QR-code hadden aangemaakt op naam van Adolf Hitler.

Heeft u meer info, reageer dan via de tiplijn van Het Parool of op een van deze manieren.

Meer over