Update

Dode door grote uitslaande brand Hoek van Hollandstraat in Nieuw-West, woningen ontruimd

Door een grote, uitslaande brand in een appartementencomplex aan de Hoek van Hollandstraat in Amsterdam-Slotervaart is in de nacht van donderdag op vrijdag één persoon om het leven gekomen.

Tahrim Ramdjan
null Beeld ANP / Inter Visual Studio
Beeld ANP / Inter Visual Studio

Drie mensen raakten lichtgewond. Bij twee van hen, onder wie een brandweerman, kwam dit door gevallen dakpannen, de ander had rook ingeademd. Ooggetuigen omschrijven twee explosies van dakpannen tijdens de brand vannacht. Ze zijn ter plaatse nagekeken door ambulancepersoneel.

Volgens een woordvoerder van de brandweer zijn zestien omliggende woningen geëvacueerd. Zo’n vijftig mensen moesten hun huis uit. Een deel van de woningen is inmiddels weer vrijgegeven. Bewoners die niet terug kunnen naar hun huis, zijn tijdelijk opgevangen in een hotel in de buurt.

Vlammenzee

De 48-jarige Archie moest samen met zijn 10-jarige zoon en twee andere kinderen om vier uur ‘s nachts halsoverkop het bed uit. In het blok rechts van hem brak de brand uit, hij heeft geen idee hoe. Vrijdagochtend staat hij in zwart trainingspak buiten het pand, zijn zoon vertaalt van het Spaans naar het Nederlands.

“Op het balkon zag ik de vlammenzee rechts,” vertelt hij. “Binnen vijf minuten was de politie er.” Hij heeft zo’n 2,5 uur buiten gewacht, maar er werd al snel koffie en thee geregeld, dus al te onaangenaam was het niet. Sowieso had hij het niet het zwaarst te verduren, vertelt hij: zijn huis is onbeschadigd gebleken. Hij zag twee buurvrouwen met kind toekijken hoe hun huis in vlammen opging.

Zijn 33-jarige bovenbuurman werd gewekt door de buren, die op zijn voordeur klopten. De brand rook hij binnen niet. De nacht had voor hem een extra nare bijsmaak. “De laatste keer dat ik zo halsoverkop mijn papieren moest pakken, was toen ik vluchtte uit Irak en Syrië.”

Vermoeden van illegale bewoning

De brand woedde op de vijfde etage in het huisnummerblok 22-24. Op de vijfde etage is alleen de zolder en wonen normaal gesproken geen mensen. Het dak van de zolder is beschadigd, in het dak is een gat te zien. “Ik ben verrast dat dit heeft kunnen gebeuren,” zegt een man die aan de overkant woont. Hij had net ontbeten vanwege de Ramadan, toen hij door zijn vrouw naar het balkon werd geroepen: zij had vlammen gezien. “Wij hebben hetzelfde dak bij ons bovenin.”

Meerdere buurtbewoners vermoeden dat er iemand illegaal op de zolder woonde waar de brand heeft gewoed. Zij willen alleen anoniem hun verhaal doen, omdat ze bang zijn voor vijandige reacties van buren. Vrijdagochtend nog zou er op straat ruzie zijn ontstaan tussen verschillende buren.

Buurtbewoners beklagen zich over het feit dat ze al meermaals tevergeefs aan de bel trokken bij woningbouwvereniging De Alliantie over illegale onderhuur op de betreffende zolder.

Woordvoerder Yvonne Grob van de Alliantie kan het verhaal over de illegale onderhuur niet bevestigen. “Op dit moment betuigen we ons medeleven met de nabestaanden, en doen we intern onderzoek of er meldingen over dit pand bij ons bekend zijn.”

Ook de politie kan het vermoeden van illegale bewoning niet bevestigen, zegt een woordvoerder. Ook de oorzaak van de brand wordt nog onderzocht. “Het is nu nog te onveilig om de woning in te gaan, dus we moeten binnen nog onderzoek doen. Onze eerste prioriteit is om de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer te informeren.”

Volgens de brandweer is de identiteit van het slachtoffer nog niet bekend, en is ook niet duidelijk of de persoon een bewoner van het pand was. Wel weet de brandweer zeker dat er geen andere mensen vermist zijn in het pand.

Vallende dakpannen

De brand ontstond rond 04.00 uur, op nummer 26-4 en waaide over naar 24-4, waar het gat in het dak te zien is. Huizen in het blok 22-24 en 26-28 zijn ontruimd en hebben enorme waterschade. Het water lekt vrijdagochtend langs de bakstenen buitenwanden van de bovenwoningen. Buurtbewoners die zich buiten hebben verzameld, blikken terug op de nacht. “Ik rook de brand en zag de ambulance, toen heb ik mijn buren wakker gebeld,” zegt een vrouw. “En op dat moment vielen de dakpannen.”

De identiteit van de geïnterviewden is bekend bij de redactie.

Tip Het Parool

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over