Dit zijn de extra coronamaatregelen in Amsterdam

Naast het instellen van een vervroegde sluitingstijd in de horeca heeft de regio Amsterdam-Amstelland extra maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. We zetten ze op een rijtje.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Om het toenemende aantal illegale feesten in de stad tegen te gaan, worden plekken zoals parken ’s nachts preventief afgesloten. Om welke groengebieden het gaat, wordt nog bepaald.

De gemeente gaat publieke gebouwen zoals bibliotheken, stadsdeelkantoren en zwembaden op bepaalde tijdstippen alleen openstellen voor ouderen en mensen met een verminderde gezondheid. Aan winkels en musea wordt gevraagd dat ook te doen.

De coronapreventieteams van de GGD en de gemeente zullen preventiepakketten op maat verzorgen voor plekken waar veel besmettingen plaatsvinden, zoals scholen, horeca en studentenverenigingen. Ook gaan zij in gesprek met deze doelgroepen.

Gerichte controle

Handhavers en politieagenten blijven gerichte controles uitvoeren op plekken waar mensen samenkomen, zoals feest- en zaallocaties, cafés, restaurants en sportkantines. Eerder bleek namelijk dat een aantal Amsterdamse clubs bewust de regels aan hun laars lapten.

Eerder werd al bekend dat in alle regio’s met het label ‘zorgelijk’, waaronder Amsterdam-Amstelland, de horeca de sluitingstijd moet aanpassen. Vanaf 00.00 uur mag niemand meer naar binnen en om 01.00 uur moeten de gelegenheden sluiten.

Daarnaast mogen groepen maximaal nog uit vijftig personen bestaan. Onder meer voor demonstraties, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten kan daarbij een uitzondering worden gemaakt.

Dit zijn de extra maatregelen van andere regio’s

De Veiligheidsregio Utrecht wil dat onder meer studentenverenigingen en sportclubs zelf met een plan van aanpak komen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten heeft dat vrijdag met ze afgesproken. Ook aan andere organisaties en instellingen waar veel jongeren samenkomen is dat gevraagd.

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gaat de coronamaatregelen weer scherper handhaven, bijvoorbeeld op markten en op plekken waar zich veel jongeren bevinden. Ook komen daar extra gerichte controles bij feestzalen, sportzalen en studentensociëteiten. Gemeentehuizen, bibliotheken en zwembaden gaan op bepaalde uren open voor mensen die meer risico lopen, zoals ouderen. Brancheverenigingen, musea en winkels wordt gevraagd om dit ook te doen voor kwetsbare groepen.

In Haarlem en omgeving worden illegale feesten tegengegaan door gebieden aan te wijzen waar ’s nachts geen mensen aanwezig mogen zijn. Bij extra maatregelen kijkt de Veiligheidsregio Kennemerland ook naar scholen en zorginstellingen, omdat daar de besmettingen oplopen, net als bij sportverenigingen.

In de regio Haaglanden wordt de handhaving op het naleven van de coronaregels geïntensiveerd. Ook hier komen controles bij horecagelegenheden, feestzalen, sportaccommodaties en studentensociëteiten. Als de regels worden overtreden na een waarschuwing, volgt sluiting voor twee weken. Als de regels bij herhaling worden overtreden, volgt sluiting voor een maand. Als de maatregelen daarna nog een keer genegeerd worden, volgt sluiting voor de duur van drie maanden. Bij overheidslocaties, zoals bibliotheken, zwembaden en stadsdeelkantoren, worden voor de kwetsbare groepen venstertijden ingesteld.

Meer over