Update

Derde zondag op rij betoging Museumplein: 600 man aanwezig, ruim 30 arrestaties

Bij de demonstratie van zondagmiddag op en rond het Museumplein zijn iets meer dan 30 arrestaties verricht. Een deel van de opgepakte mensen werd gearresteerd vanwege het bezit van ‘slagwapens’.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

‘De Amsterdamse politie heeft vandaag helaas weer moeten optreden tegen een spontane demonstratie die niet was toegestaan op het Museumplein,’ schrijft de gemeente. Bij de betoging, gericht tegen de coronaregels, was zeker 600 man aanwezig.

Een aanzienlijk deel van de arrestaties vond plaats bij het Valeriusplein, waar 30 mensen werden opgepakt. Waarom dat precies gebeurde is onduidelijk: de politie heeft het over ‘het risico op verstoring van de openbare orde’. Hoeveel mensen zondagmiddag precies zijn gearresteerd, kon een woordvoerder van de gemeente niet zeggen.

Tekst gaat verder onder de tweet

Roerige dag

Dat Amsterdam opnieuw een roerige dag te wachten stond, werd zondag al vroeg duidelijk. Rond de klok van 11.00 uur werd het Museumplein aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Die status geeft de politie de mogelijkheid om mensen preventief te fouilleren.

Naarmate de middag vorderde, nam het aantal mensen op het plein toe. Rond 14.30 uur werd de demonstratie ontbonden door de politie. Aanvankelijk werd betogers gevraagd weg te gaan, maar niet iedereen luisterde. De politie werd bovendien bekogeld met voorwerpen, zo schrijft de gemeente, waarop een noodbevel werd afgekondigd.

Na dat noodbevel werd het plein schoongeveegd, onder meer via de inzet van honden en politie te paard. Het waterkanon hoefde niet gebruikt te worden. Uiteindelijk viel de omvang van de ongeregeldheden mee, zeker in vergelijking met de betogingen van de afgelopen weken.

Andere protesten

Ook elders in de stad werd geprotesteerd. Dat ging vaak om kleine, relatief rustige demonstraties, bijvoorbeeld bij het Vondelpark. De gemeente laat weten dat die demonstraties van tevoren waren aangemeld en dat er afspraken waren gemaakt met de organisaties. In het Vondelpark waren bijvoorbeeld stippen aangebracht op de grond, om het handhaven van de afstandsregels makkelijker te maken.

Meer over