Derde verdachte van fatale schietpartij Maassluisstraat langer vast

De derde verdachte die vastzit voor betrokkenheid bij een fataal schietincident in de Amsterdamse Maassluisstraat blijft langer in volledige beperkingen. Dat heeft de rechter-commissaris bij de rechtbank in Amsterdam bepaald. Het incident op 16 mei kostte de 27-jarige Ayla Mintjes het leven. De daders hadden het vermoedelijk op haar vriend gemunt.

Het Parool
Vrienden en buurtbewoners houden een stille tocht voor de 27-jarige Ayla Mintjes, zij overleed nadat zij was beschoten in de Maassluisstraat. Beeld ANP
Vrienden en buurtbewoners houden een stille tocht voor de 27-jarige Ayla Mintjes, zij overleed nadat zij was beschoten in de Maassluisstraat.Beeld ANP

De verdachte uit Amsterdam werd afgelopen donderdag aangehouden. Hij zit in volledige beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Over de verdenkingen tegen hem is nog niets bekendgemaakt.

Eerder arresteerde de politie al een 20-jarige man en een tweede verdachte, van wie de identiteit nog niet is bekendgemaakt. Ook over hun rol is nog niets bekend.

In de straat in de wijk Nieuw-West werd zondag 16 mei een auto met twee inzittenden onder vuur genomen. Mintjes, die achter het stuur zat, raakte gewond maar reed door. Ze stierf later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De bijrijder bleef ongedeerd.

De twee schutters, die gebruikmaakten van automatische vuurwapens, gingen er na de beschieting vandoor in een zilvergrijze bestelauto. Die auto werd bestuurd door een derde verdachte. In de August Vermeylenstraat in West werd later een bestelauto in brand gestoken.

Onderwereldgeweld

De schietpartij lijkt een vergelding voor eerder onderwereldgeweld. Doelwit Anis B. zou behoren tot de groep van de Nederlandse Iraniër Ali D., die ook wel ‘A1’ wordt genoemd.

Meerdere goed ingevoerde bronnen gaan ervan uit dat de schietpartij verband houdt met het conflict dat de groep van Ali D. uitvecht met de groepering rond de inmiddels gedetineerde Rotterdammer Roger P., alias ‘Piet Costa’. Justitie beschouwt deze Roger P. als opdrachtgever van het bouwen van de martelcontainers die vorig jaar zijn aangetroffen in het Brabantse Wouwse Plantage, bedoeld voor criminele rivalen. Het conflict tussen beide groepen draait om 130 miljoen euro.

Op zondag 30 mei werd er een stille tocht voor gehouden voor Ayla Mintjes. Ze werkte in een zonnestudio in Diemen en was bezig met het opzetten van haar eigen bedrijf.

Meer over