Demonstratie tegen racisme en fascisme in Westerpark

Honderden mensen zijn zondagmiddag tijdens de Internationale Dag Tegen Racisme samengekomen in het Westerpark om te demonstreren tegen racisme en fascisme.

Het Parool
Demonstratie in het Westerpark. Beeld Marc Kruyswijk
Demonstratie in het Westerpark.Beeld Marc Kruyswijk

“Ik had geen zin om te komen vandaag, door de verkiezingen,” zegt Mitchell Esajas van Kick Out Zwarte Piet. “Maar nu ik al deze mensen zie krijg ik hoop, dat er toch dingen gaan veranderen.”

De bezoekers houden zich, in tegenstelling tot de demonstranten zaterdag op het Museumplein, aan de maatregelen.

Wel roept de gemeente mensen op om niet meer naar het Westerpark te komen. Op de demonstratie mogen 500 mensen aanwezig zijn.

Het protest is onderdeel van een reeks demonstraties in met name verschillende Nederlandse steden in het zuiden: Den Bosch, Breda, Nijmegen, Sittard-Geleen, Maastricht, Heerlen, Venlo, Weert, Roermond en Eindhoven.

De actiegroepen tegen racisme hebben in deze steden nieuwe straatnaamborden opgehangen. De straten dragen momenteel de namen van ‘misdadigers uit de koloniale tijd van Nederland’, aldus de actiegroepen. De namen van de oude ‘zeeschurken’ zijn onder meer vervangen door helden uit onze huidige tijd.

De aan Kick Out Zwarte Piet verbonden actievoerders gingen ook de straat op om inwoners naar hun mening te vragen.

Nederlandse koloniale- en slavernijverleden

‘Het doel van de actie is te bereiken dat mensen zich bewust worden van het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden en dat er in het onderwijs educatie komt over dit verleden,’ aldus de actiegroepen in een zondag gepubliceerde verklaring. ‘De actievoerders roepen scholen op om hiermee aan de slag te gaan. Ook roepen ze gemeenten op om onderschriften bij straatnamen toe te voegen die het echte verhaal vertellen.’

Op foto’s op Facebook is te zien dat straatnaamborden als de Jan Pieterszoon Coenstraat, Tromplaan, Jan van Riebeeckstraat, Michiel de Ruyterstraat, Piet Heinstraat en Witte de Withstraat in ongenade vallen. ‘De komende weken zullen we educatieve posts plaatsen over verschillende personen uit ons verleden. Zeeschurken én helden!’, kondigen de actiegroepen aan.

Meer over