Demonstratie Museumplein voorbij na ingrijpen ME
Ook deze zondag kwamen honderden mensen op het Museumplein bijeen om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. En wederom maakte de Amsterdamse driehoek een einde aan het protest.
Ze begroeten elkaar alsof ze op een familieverjaardag arriveren. Een innige omhelzing en de woorden ‘Jij er ook weer bij, vandaag?’. De tegenstanders van het coronabeleid kennen elkaar inmiddels veelal bij naam. Ze hebben sinds 17 januari behalve hun standpunten ook hun weekendplannen gemeen: op zondag verzamelen ze zich op het Museumplein.
‘Koffiedrinken,’ hebben ze de reeks van inmiddels elf samenkomsten bij gebrek aan een demonstratievergunning genoemd. Maar koffiekannen en koekjes zijn er niet, wel spandoeken die teksten vermelden als ‘We willen onze vrijheid terug’ en ‘Liever een wappie dan een schwappie’. Er zijn Nederlandse en Friese vlaggen en veel truien met opdruk ‘Media=virus’. Ook zweven er ballonnen in de vorm van rode hartjes door de lucht.
De driehoek ontbindt de demonstratie en kondigt een noodbevel af voor het Museumplein en omliggend gebied. Iedereen moet het plein verlaten. 2/2
— Gemeente Amsterdam (@AmsterdamNL) 28 maart 2021
↔️ Houd 1.5 meter afstand
Animo minder
De animo voor de bijeenkomsten lijkt minder te worden. Waren er in januari zo’n 2000 mensen bijeen, zondag bereikte de massa rond 14.30 uur zijn maximale grootte van 800 à 900 personen. Onder hen een groep van tientallen mannen en vrouwen, gekleed in groene camouflagejassen en -truien. ‘De veteranen,’ zeggen de demonstranten bewonderend als ze onder applaus een linie op het gras vormen. Een van deze veteranen vertelt in Bosnië te hebben gediend. Een ander noemt de kazerne in Ede.
Museumplein en omliggend gebied zijn opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De Driehoek heeft het Museumplein en de nabije omgeving per heden vandaag opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied.
— Gemeente Amsterdam (@AmsterdamNL) 28 maart 2021
Al is snel is duidelijk dat deze middag hetzelfde patroon zal volgen als de tien voorafgaande zondagen. De politie merkt de bijeenkomst aan als demonstratie. Daarvoor is geen toestemming. Omdat er evenmin afstand wordt gehouden, volgt een noodbevel: het Museumplein moet leeg. Omdat aan oproepen om te vertrekken geen gevolg wordt gegeven, begint de ME rond drie uur de meute richting het Concertgebouw te drijven. Daarbij wordt later ook een waterkanon ingezet.
Enkele demonstranten blijven pontificaal zitten op het gras. Ze worden opgepakt en afgevoerd naar cellen elders in de stad. Onder hen is ook Arnold Karskens, journalist en voorzitter van aspirant-omroep Ongehoord Nederland. Omdat hij opging in de menigte, zou het niet duidelijk zijn geweest dat Karskens een journalist was, aldus de politie. Karskens zal ’s avonds weer worden vrijgelaten, net als de andere koffiedrinkers.
Een klein uur later is het plein zo goed als leeg en weer gereed voor een nieuwe zondag. De koffiedrinkacties van de beweging ‘Nederland in verzet, weg met dit kabinet’ hebben de politie tot nu toe een kleine 6 miljoen euro gekost, heeft ze zelf becijferd.