Update

Demonstranten op koud Museumplein weer naar huis

Op een snijdend koud en winderig Museumplein in Amsterdam stond zondag een handvol demonstranten. Er was veel politie aanwezig. Inmiddels zijn de demonstranten weer naar huis.

Het Parool
Agenten fouilleren en kijken in tassen op het Museumplein waar protestanten zich weer hebben verzameld. Beeld Joris van Gennip
Agenten fouilleren en kijken in tassen op het Museumplein waar protestanten zich weer hebben verzameld.Beeld Joris van Gennip

Het Museumplein en directe omgeving in Amsterdam werden zondag opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat besluit hebben burgemeester Halsema, politie en Openbaar Ministerie genomen. Er bestond de vrees dat ook deze zondag weer mensen met wapens naar het plein zouden komen.

Agenten fouilleerden de bezoekers en keken in tassen. Een tiental politiebussen en ME wagens stonden klaar op het Museumplein voor het aangekondigde ‘sneeuwballengevecht”.

null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

Groepsvorming

Tientallen demonstranten werden wegens groepsvorming gewaarschuwd door de aanwezige politie. Tussen de demonstranten stond ook iemand met een aardbeienpak aan en twee mensen verkleed als draken. De afgelopen drie zondagen ontstonden ongeregeldheden op en rond het Museumplein.

Een demonstrant ging het gesprek aan met twee agenten. “Waarom is groepsvorming verboden? Ik heb alle onderzoeken gelezen. Er is nooit sprake van besmetting buiten.” Ze knuffelt voor hun ogen een mededemonstrant.

Op het plein werden door de aanwezige demonstranten leuzen gescandeerd als geen avondklok nu! en veelvuldig met de Nederlandse vlag gezwaaid. Een mannelijke demonstrant stond op het plein met een bord omhoog met de tekst: disproportioneel.

Meer over