Dehlia Timman nieuwe voorzitter stadsdeel Centrum

D66-raadslid Dehlia Timman wordt de nieuwe voorzitter van stadsdeel Centrum. Zij volgt Mascha ten Bruggencate op, die burgemeester van de Noord-Hollandse gemeente Heiloo wordt.

Ruben Koops
Timman is raadslid sinds 2014, en werkte daarvoor als assistent van toenmalig stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje (D66). Beeld Tammy van Nerum
Timman is raadslid sinds 2014, en werkte daarvoor als assistent van toenmalig stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje (D66).Beeld Tammy van Nerum

De fractie van D66 heeft maandagavond unaniem ingestemd met de voordracht van Timman (42).

Timman is raadslid sinds 2014, en werkte daarvoor als assistent van toenmalig stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje (D66).

De stadsdeelvoorzitter van het centrum is een belangrijke functie op de Stopera. Dat komt omdat de ‘binnenstadburgemeester’, zoals de positie ook wel bekend staat, tevens fungeert als een belangrijke adviseur van burgemeester Femke Halsema op de dossiers prostitutie en coffeeshops. Halsema en de raad hebben grote plannen om deze branches te hervormen, Timman zal hier vanuit stadsdeel centrum een prominente rol in krijgen.

Ook bij het bestrijden van de drukte op de Wallen komt er veel terecht op het bordje van de stadsdeelvoorzitter Centrum. “Het centrum is met haar werelderfgoed een symbool van Amsterdamse welvaart en voorspoed maar er is ook een schaduwkant,” zegt Timman daarover. “Schimmige vastgoeddeals, mensenhandel, wapenhandel, drugshandel en schietincidenten zijn het centrum helaas niet onbekend. Ik zal hier aandacht voor hebben.”

Verduurzaming

Timman zegt dat ze zich ook wil inspannen om de verduurzaming van de oude huizen in de binnenstad een impuls te geven.

Timman, een dochter van schaakgrootmeester Jan Timman, geeft momenteel colleges Economie aan de UvA, naast haar werk als raadslid. In 2017 deed Timman een poging om lijsttrekker te worden van D66 Amsterdam, maar werd daarin voorbijgestreefd door D66-raadslid Reinier van Dantzig. Timman heeft de ambitie om ook na de raadsverkiezingen van 2022 nog een periode door te gaan als stadsdeelvoorzitter.

Meer over