De Movember Run wordt dit jaar solo gerend

De Movember Run 2020 gaat door, zo maakte de organisatie woensdag bekend. Hoewel niet gezamenlijk, kan ook dit jaar in thema worden gerend om geld op te halen voor onder meer onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker.

Anna Herter
Movember Run in het Vondelpark. Beeld Maikel Thijssen
Movember Run in het Vondelpark.Beeld Maikel Thijssen

Op 28 november 2019 renden zo’n 350 hardlopers rondjes door het Vondelpark. Verkleed als personages uit de seventies haalden zij in totaal 18.000 euro op. Het was de zevende editie van de Movember Run, het evenement waarbij jaarlijks op feestelijke wijze geld wordt opgehaald voor onderzoek naar onder mannen voorkomende kankersoorten.

Om de achtste editie ondanks de coronacrisis door te kunnen laten gaan, is de organisatie op een virtueel alternatief gekomen. Rennen kan, maar wel alleen. Deelnemers kunnen de hele maand november meedoen vanaf een willekeurige locatie. Zoals gewoonlijk kan dat verkleed en met snor: het thema dit jaar is the roaring twenties. Zoals ieder jaar kan geld worden gedoneerd.

Prijzen

Dat geld gaat dit jaar niet alleen naar onderzoek naar kankersoorten, maar ook voor initiatieven die zich bezig houden met de mentale gezondheid van mannen. ‘Door het coronavirus ervaren steeds meer mensen psychische problemen, terwijl hulp krijgen juist steeds lastiger wordt. Openheid en erover praten is daarom belangrijker dan ooit.’

Naast geld inzamelen, kunnen deelnemers in de prijzen vallen. Zo krijgt de renner die in november de meeste kilometers aflegt een beloning, evenals degene die het meeste geld ophaalt. Hardlopers die een leuk filmpje insturen van hun run maken worden ook beloond. Daarnaast ligt een prijs klaar voor degene die een ‘perfecte snor’ weet te rennen en dit vastlegt met een hardloop-app.

Achtergrond Movember

Movember werd in 2003 in Australië opgericht om geld in te zamelen voor prostaat- en teelbalkankeronderzoek. Via de VS en het Verenigd Koninkrijk bereikte de stichting ook Nederland, waar nu duizenden mannen in de maand november hun Movembersnor laten staan. Zij zamelen hiermee geld in, dat vervolgens door Movember aan onderzoek wordt gedoneerd. Fondsen die worden opgehaald in Nederland worden ook uitgegeven in Nederland. 70 procent van de ingezamelde gelden wordt besteed aan KWF-Movember onderzoeksprojecten naar teelbal- en prostaatkanker.

Naast prostaat- en teelbalkankeronderzoek besteedt Movember steeds meer aandacht aan de mentale gezondheid van de man. Volgens Movember krijgt één op de acht mannen in hun leven te maken met prostaatkanker, komt teelbalkanker vaker voor bij mannen tussen de 18 en 40 dan bij andere leeftijdscategorieën en is wereldwijd 75 procent van de slachtoffers van zelfdoding man.

Meer over