Schuim

De fine fleur van het Nederlandse theater eert Pierre Bokma

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Uitreiking Johan Kaart Prijs.

Hans van der Beek
Acteur Pierre Bokma, met prijs:
Acteur Pierre Bokma, met prijs: "Laten we nu flink napraten aan de bar, en dan moet ik weer aan het werk. Een humorloze King Lear van vijf uur in Duitsland.Beeld Hans van der Beek

Redelijk gehaast komt Pierre Bokma het DeLaMar binnen; over een kwartier krijgt hij de Johan Kaart Prijs. Janine van den Ende, in de lobby: “Gefeliciteerd, ook namens Joop.” Naast haar ook de gelukwensen van oud-winnaar André van Duin.

Het hoogtepunt hebben we al gehad.

Aan de bar staat, mogen we gerust stellen, de fine fleur van het Nederlandse theater. Bokma schudt nog meer handen.

De uitreiking is in de foyer beneden, voor de gelegenheid gevuld met stoelen. Ik ga ergens zitten, tot ongenoegen van twee oudere dames achter me. Ik ga even mijn glas wegzetten en neem opnieuw plaats.

Dame achter me: “Ik dacht even, die meneer gaat ergens anders zitten.”

Had u dat graag?

Dame: “Je bent wel heel groot.”

Ik zag laatst op Twitter een foto van een lange vent tijdens een concert. Op de rug van zijn rode T-shirt stond ‘Sorry’. Tamelijk briljant.

Ik schuif een rij naar voren. De dames knikken vriendelijk. Ik maak graag oudere vrouwen gelukkig.

We beginnen.

Er zijn mooie woorden van jury en collega’s, liefdevol en, zoals het hoort, plagend. George van Houts: “We haten elkaar al 35 jaar. We vochten om dezelfde vrouw en jij won. Ik dacht, nou, even geen Pierre meer.”

Het werd 25 jaar.

Tot De Verleiders voor hun eerste voorstelling een extra man zochten: Bokma. Van Houts: “Wraak is een gerecht dat koel geserveerd moet worden. Als we ten onder gingen, konden we tenminste naar hem wijzen.”

Bokma won de Louis d’Or en met die liefde was het ook niks geworden. De strijdbijl is begraven.

Tom de Ket vertelt dat de allerbeste shows van Bokma in de bus zijn, onderweg terug naar huis. “Ik noem dat: het hilarische universum.”

Presentator Astrid Joosten, na afloop: “Ik wil in die bus!”

Daar wil ik ook meer van weten en tijdens de naborrel trek ik De Ket aan zijn mouw.

“We zitten in een busje met een koelkast en we willen het ook leuk hebben. Pierre zorgt voor de meest uitgelezen wijnen, kazen, parelhoen. En dan...”

Nou?

“Het begint met bomen over de voorstelling, maar op een gegeven moment gaat het loos. Wij zeggen iets en hij gaat erop in, als een jazzmuzikant, maar dan met zijn creaties.”

“Er is één personage... maar die wil hij buiten het busje niet spelen. ‘Nee, dat blijft hier’, zegt hij. Het is ook volslagen abject natuurlijk.”

Dus wie ooit het busje van De Verleiders ziet rijden, iets later op de avond: daar speelt de beste Pierre Bokma, uitgelezen wijntje in de hand.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Uitreiking Johan Kaart Prijs
Waar DeLaMar Theater, Marnixstraat
Wie Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat, Astrid Joosten, Tom de Ket, George van Houts, Kees Prins, André van Duin
Wanneer Maandag 1 juli, 15.30 tot 18.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans wil ook zo’n T-shirt

Presentator Astrid Joosten en acteur/jeugvriend Gijs Scholten van Aschat:
Presentator Astrid Joosten en acteur/jeugvriend Gijs Scholten van Aschat: "Pierre zoekt het absurde in tragedie en het drama in komedie."Beeld Hans van der Beek
Mede-Verleiders Tom de Ket, George van Houts en Victor Löw, samen in een busje met koelkast en de beste wijnen. Beeld Hans van der Beek
Mede-Verleiders Tom de Ket, George van Houts en Victor Löw, samen in een busje met koelkast en de beste wijnen.Beeld Hans van der Beek
Collega's van 'Een man een man': acteur Kees Prins, producent Iris Römer en actrice Randy Fokke. Prins:
Collega's van 'Een man een man': acteur Kees Prins, producent Iris Römer en actrice Randy Fokke. Prins: "Ik had die prijs moeten krijgen natuurlijk."Beeld Hans van der Beek
Kunstliefhebber Janine van den Ende, André van Duins partner Martin Elferink, presentator Cornald Maas en coryfee Van Duin zelf. Maas:
Kunstliefhebber Janine van den Ende, André van Duins partner Martin Elferink, presentator Cornald Maas en coryfee Van Duin zelf. Maas: "Frank is er dit keer wel, hè."Beeld Hans van der Beek
En inderdaad: scenarioschrijver Frank Houtappels, maar nu is patras familias Michiel van Erp er weer niet - verwarrend. Wel Niek Barendsen (Klokhuis). Beeld Hans van der Beek
En inderdaad: scenarioschrijver Frank Houtappels, maar nu is patras familias Michiel van Erp er weer niet - verwarrend. Wel Niek Barendsen (Klokhuis).Beeld Hans van der Beek
Meer over