Nieuws

De Ferrari die na 26 jaar uit het IJ werd gevist staat nu in Litouwen

De Ferrari Mondial die twee jaar geleden uit het IJ werd gevist heeft een nieuwe eigenaar. De bolide, die 26 jaar op de bodem van het IJ lag, wordt onderdeel van een tentoonstelling in Litouwen.

Erik Kouwenhoven
De Ferrari nadat deze net was opgedoken uit het IJ. Beeld De Ooyevaar
De Ferrari nadat deze net was opgedoken uit het IJ.Beeld De Ooyevaar

De rode Ferrari werd tijdens een duikoefening door de Amsterdamse brandweer aangetroffen op de bodem van het IJ. Het wrak zat muurvast in de klei bij de kop van het Java-eiland. Met grote moeite trok de politie hem pas na bijna een maand uit de bagger, waarna vastgesteld werd dat de Ferrari gestolen was. Het misdrijf was al verjaard.

De Ferrari Mondial is een van de minst waardevolle Ferrari’s. Door zijn niet al te mooie proporties en matige prestaties is het instapmodel van destijds nooit uitgegroeid tot een gewilde auto. Desalniettemin was er veel belangstelling voor de berging. Het verhaal ging de hele wereld over en trok veel aandacht van liefhebbers. Kunstenaars, dierentuinen en verzamelaars wilden de auto hebben.

Artis

Het wrak belandde vervolgens bij autodemontagebedrijf De Ooyevaar in Blokker. Sloper Lowie Hoedt jr. had van de politie de opdracht gekregen de Ferrari Mondial uit 1987 te vernietigen, maar stelde de sloop uit. Hij wilde de auto teruggeven aan Amsterdam, zo zei hij twee jaar geleden. Een plek in het aquarium van Artis was volgens hem ideaal, omdat een deel van het verblijf gewijd is aan het Amsterdamse onderwaterleven. Ook de politie was bereid een uitzondering te maken.

Door corona ging dat plan echter niet door en leek het erop dat de auto alsnog gesloopt zou worden. In november bood het demontagebedrijf de Ferrari toch te koop aan. Volgens TopGear belandde de auto recentelijk in Litouwen, nadat deze werd geruild voor een MGB Roadster uit 1967. De Mondial staat nu naast een Ferrari Testarossa in een garage.

“Ik ga de Ferrari schoonmaken en in een betere visuele staat brengen,” vertelt eigenaar Linas aan TopGear. “Uiteindelijk zal het een diorama op 1:1-formaat in mijn garage worden. Als een statische tentoonstelling.” De nieuwe eigenaar verzamelde veel informatie over de Ferrari Mondial uit het IJ. Hij wist de originele garantiekaart te bemachtigen en een krantenknipsel van toen de auto werd gestolen in 1994.