Reacties

De dag na de gijzeling in de Apple Store, dit zijn de reacties: ‘Ongelofelijk opgelucht’

null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

Een dag na de gijzeling in de Apple Store aan het Leidseplein reflecteren de minister van Justitie en Veiligheid, de politiebonden en Apple op de heftige gebeurtenissen. ‘We zijn ongelooflijk dankbaar en opgelucht’.

Roxane Soudagar en Sebastiaan Quekel

‘Het beheerste en doortastende optreden van de politie verdient niets dan complimenten. Daardoor is erger voorkomen,’ twittert minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid. Verder wenst ze iedereen die bij de gijzeling betrokken was veel sterkte.

De gijzeling dinsdag duurde urenlang en kwam ten einde toen de gijzelaar het op een lopen zette. De gijzelnemer ging de gijzelaar achterna. Eenmaal buiten werd de verdachte hard aangereden door een politieauto. Ongeveer zeventig mensen konden tijdens en na afloop van de gijzeling door de politie in veiligheid worden gebracht.

‘Professioneel en doortastend optreden gisteravond van de collega’s in Amsterdam,’ schrijft korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie woensdagochtend op Twitter in soortgelijke bewoordingen als Yeşilgöz. ‘Mede door goede samenwerking tussen de politie Amsterdam en de Landelijke Eenheid is erger voorkomen.’

Hoofdcommissaris Paauw sprak in een persconferentie dinsdagavond van ‘een soort heldenrol’ voor de gijzelaar, die ‘in een split second’ handelde. “Het is altijd vreselijk de beelden te zien van een verdachte die wordt aangereden, maar ik denk dat de meeste mensen gelet op de situatie van dat ogenblik blij zijn dat het gebeurd is. Ik spreek alvast mijn waardering uit voor het scherp en direct handelen van de collega’s.”

Apple: ‘Ongelooflijk opgelucht’

Alle Apple Stores blijven woensdag dicht naar aanleiding van de gijzeling. De winkel aan het Leidseplein houdt ook donderdag de deuren gesloten. Dat is te lezen op de website van de Apple Stores. De winkels zitten behalve in Amsterdam in Den Haag en Haarlem.

Over de toestand en eventuele opvang van het personeel is nog niets bekend. Bij Apple was niemand bereikbaar voor meer informatie. Wel gaf Apple een verklaring af, waarin het bedrijf spreekt van een ‘angstaanjagende ervaring’. Het bedrijf is ‘ongelooflijk dankbaar en opgelucht dat onze medewerkers en klanten veilig zijn’. Het bedrijf bedankt de autoriteiten voor hun optreden, en ook de Apple-medewerkers en klanten voor hun ‘ongelofelijke kracht en vastberadenheid’. “We zijn dankbaar voor de steun en zorg die ze elkaar hebben getoond onder zulke uitdagende omstandigheden.”

Politiebonden: ‘We kunnen trots zijn’

Binnen de politie kijken ze terug op een ‘enorm spannend en ingrijpend incident’ voor alle betrokkenen. De gijzeling kreeg volgens vakbond ACP ‘een abrupte wending’ doordat de gijzelaar besloot zijn kans te nemen en te ontsnappen aan de gijzelnemer. Toen die achter hem aanging, kon de politie hem aanrijden. Hierbij rolde de man hard over de motorkap, waarna hij op straat belandde.

“Het getuigt van enorm doortastend en dapper optreden van de politieman die de rennende verdachte uitschakelde,” zegt Maarten Brink (ACP). “In deze situatie is het cruciaal gebleken niet te twijfelen, maar te handelen wanneer de situatie daar om vraagt. De manier waarop de politie gisteren optrad, en de agent in de politieauto in het bijzonder, laat zien dat we trots kunnen zijn op onze politie. Zij maken de stap naar voren, zelfs met gevaar voor eigen leven, om dat van anderen te beschermen.”

Het onderzoek naar het handelen van het lid van het arrestatieteam zien de politiebonden met vertrouwen tegemoet. “Daar waar nodig zullen wij de betrokken politiemensen bijstaan,” voegt Brink daar aan toe.

Binnen het politiekorps wordt de afgelopen weken geklaagd over de werkomstandigheden en de in hun ogen ontoereikende cao. “Je ziet dat ondanks de werkdruk en het gebrek aan capaciteit de politie goed werk levert,” stelt Xander Simonis van vakbond ANPV. “Vooralsnog is er één gewonde, maar er moet ook aandacht zijn voor de gegijzelden vanwege de impact die het op hen kan hebben. Nu nog een goede cao voor de collega’s, want die verdienen ze.”

Ook de Nederlandse Politiebond geeft in een korte reactie aan trots te zijn op de betrokken agenten. “Ze waren heldhaftig, moedig, professioneel en ze hebben veel levens gered,” zegt voorzitter Jan Struijs.

Heeft u meer informatie over de gijzeling in de Apple Store? Zoals beeldmateriaal, informatie over de gijzelnemer of de aanwezigen in de winkel? Neem contact met ons op via Whatsapp op de tiplijn van Het Parool of mail naar redactie@parool.nl.

Meer over