De Bunker in Osdorp verdwijnt, nieuwe locatie gezocht

De Bunker in Osdorp verdwijnt. Voor de zwaar beveiligde rechtbank in Nieuw-West wordt een alternatief complex gezocht op een nader te bepalen locatie.

Olaf Heyblom
Zware beveiliging bij de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp tijdens het grote liquidatieproces Marengo. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Zware beveiliging bij de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp tijdens het grote liquidatieproces Marengo.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat heeft het kabinet dinsdag bekendgemaakt. Er wordt geïnvesteerd in twee nieuwe extra beveiligde locaties voor zittingszalen. Naast een nieuw complex ter vervanging van De Bunker, volgens minister Sander Dekker ‘ergens rond de as Utrecht-Amsterdam’, komt er een geheel nieuwe locatie in Vlissingen.

De Bunker is aan vervanging toe, omdat daar en op het Justitieel Complex Schiphol de grenzen van de capaciteit zijn bereikt. In het gebouw aan de Zuidermolenweg is te weinig ruimte voor procespartijen, slachtoffers, nabestaanden, journalisten en andere belangstellenden. Daarom wil het kabinet een alternatieve locatie ‘ten noorden van de grote rivieren’.

Verbouwd kantoorpand

Oorspronkelijk was De Bunker - in feite een verbouwd kantoorpand - niet bedoeld om voor langere tijd risicovolle zittingen te behandelen. Maar met omvangrijke zaken als het MH17-proces en complexe liquidatiezaken als Passage en Marengo is dat toch vaak gebeurd. Plannen voor een alternatieve locatie voor het gerechtsgebouw bestaan al meer dan tien jaar.

De Raad voor de Rechtspraak noemt het een belangrijke stap om ook in de toekomst strafzaken waarvoor zware veiligheidsmaatregelen nodig zijn, te behandelen. Waar de nieuwe locatie precies komt en wanneer die in gebruik kan worden genomen, is nog onduidelijk.

Meer over