PlusInterview

De Bijlmer moet donderdag zijn veranderd, zeggen de organisatoren van het Black Lives Matter-protest

Black Lives Matter: Samantha Everduim, Jerry Afriyie, Levison Gijsbertha, Joyce Wildschut, Gideon Everduim. Beeld Lin Woldendorp
Black Lives Matter: Samantha Everduim, Jerry Afriyie, Levison Gijsbertha, Joyce Wildschut, Gideon Everduim.Beeld Lin Woldendorp

De organisatoren van het Black Lives Matter-protest woensdag in de Bijlmer hebben een verleden. Tien jaar geleden maakten ze deel uit van de jongerenpartij Bijlmer Style. En de agenda is nog steeds dezelfde.

Patrick Meershoek

Daar staan ze weer samen, op de plek waar het begon. Tien jaar geleden deden een piepjonge Joyce Wildschut, Jerry Afriyie en Gideon Everduim met hun politieke jongerenpartij Bijlmer Style een vergeefse poging een zetel te bemachtigen in de stadsdeelraad van Zuidoost. Nu staan ze op de trappen naast het stadsdeelkantoor, als de organisatoren van het Black Lives Matter-protest dat woensdag op het Anton de Komplein zou worden gehouden, maar wordt verplaatst naar het Nelson Mandelapark vanwege verwachte drukte.

Er is in tien jaar tijd heel veel veranderd. “We waren capuchonjongeren,” zegt Everduim, tegenwoordig statenlid voor Denk. “Wat we toen lokaal deden, doen we nu nationaal,” vertelt Afriyie, die landelijke bekendheid verwierf als voorvechter van een inclusief Sinterklaasfeest. Joyce Wildschut is met Everduim naar het provinciehuis in Haarlem getrokken om de fractie van Denk te ondersteunen. “Ik vind het eigenlijk schrikbarend hoe weinig we hebben bereikt in die tien jaar.”

De onderwerpen die woensdag tijdens de demonstratie op de agenda staan, zijn dezelfde waarvoor Bijlmer Style indertijd luidruchtig aan de bel trok. Het optreden van de politie tegen zwarte mannen en vrouwen tegen de achtergrond van institutioneel racisme. Wildschut: “Het systeem is niet veranderd. Er lijkt soms een beetje beweging te zijn, maar dat is onderdeel van de werkwijze van het systeem. ‘Kijk, we luisteren heus wel naar jullie’.”

‘Jullie zijn niet wit’

Ook in de Bijlmer, vertelt medeorganisator Samantha Everduim, zélfs in de Bijlmer, is wit de norm. “Het zit in kleine dingen. Zwangere vrouwen die op het consultatiebureau te horen krijgen dat hun baby te licht of te zwaar is. Als ze doorvragen, blijkt de standaard het gewicht van een witte baby te zijn. Je zou verwachten dat dat na al die tijd anders kan. De onderliggende boodschap is nog dezelfde: jullie zijn niet wit.”

Wat dat betreft, voegt Everduim eraan toe, is de demonstratie in de Bijlmer een thuiswedstrijd. “Dit was de eerste plek in het land waar werd geprotesteerd tegen Zwarte Piet. Hier is het verzet begonnen tegen het etnisch profileren door de politie. De demonstraties in het land zijn heel mooi, maar het is ontzettend belangrijk dat ook hier een krachtig signaal wordt afgegeven. Dat er echt iets moet veranderen. Hier wonen de mensen om wie het gaat.”

Het marktplein in Zuidoost was een symbolische keuze. Vanaf de Bijlmerdreef kijkt het standbeeld van Anton de Kom uit over het naar hem vernoemde plein, met uitzicht op het politiebureau aan de overkant. “We zijn van de liefde, niet van de polarisatie,” zegt Everduim. “We weten dat hier in de Bijlmer ook politiemensen zijn die aan onze kant staan. We hopen dat zij morgen tijdens het protest in uniform tussen de demonstranten staan. Niet om de orde te handhaven, maar om zich uit te spreken.”

Meer ruimte

In het Nelson Mandelapark is meer ruimte dan op het Anton de Komplein. Afriyie: “We hebben geleerd van de demonstratie op de Dam. Omdat daar was gerekend op enkele honderden mensen, was het geluid niet overal goed te horen. Nu hebben we goed geluid en een goed podium. Er is geen reden om op een kluitje te gaan staan. Het is ook een demonstratie, geen concert van Beyoncé.” Everduim: “De demonstratie in Utrecht straalde heel veel kracht en discipline uit. Dat willen wij ook.”

De activisten van toen, aangevuld met ondernemer Samantha Everduim en jongerenwerker Levison Gijsbertha, zijn dag en nacht in de weer om van de demonstratie een veilig succes te maken. Gideon Everduim: “We hebben inmiddels wel enige ervaring, maar er komt ontzettend veel bij kijken.” Afriyie waarschuwt: “De demo is niet het einddoel. Het moet een begin zijn. De Bijlmer moet donderdag zijn veranderd. Vanaf morgenavond moeten we het hier anders gaan doen met zijn allen.”

Meer over