Nieuws

‘Dam tegen de nutellawinkels’ mislukt, restaurant Centra is dicht

Het roemruchte Spaanse restaurant Centra is dicht. Bij de doorstart in 2017 werd het gepositioneerd als bastion tegen de ‘vernutellisering’ van de Wallen. Maar de ‘herovering’ van een stukje binnenstad is vooralsnog mislukt.

Bas Soetenhorst
Café FOMO aan de Lange Niezel 29, waar eerst Centra zat. Beeld Maarten Brante
Café FOMO aan de Lange Niezel 29, waar eerst Centra zat.Beeld Maarten Brante

Het was bedoeld als dam tegen de nutellawinkels, de doorstart in 2017 van Centra. Twee jaar later lijkt die missie mislukt: het Spaanse restaurant is verdwenen.

Waar de heropening in 2017 gepaard ging met toeters en bellen, voltrok sluiting zich in stilte. Zelfs de huisbaas wist van niks. Sinds anderhalve week huist een bar op de plek van Centra, aan de Lange Niezel, genaamd FOMO (Fear Of Missing Out). Verhuurder NV Zeedijk heeft een advocaat ingeschakeld om het huurcontract op te zeggen. Er zou ook huurachterstand zijn.

Dat de jonge ondernemers van de horecacombinatie Mooie Jongens/Hotmamahot met de doorstart van Centra een risico namen, beseften ze. Te midden van de prostitutieramen en ontelbare wafelwinkels en seksshops is een restaurant dat niet mikt op toeristen, een uitzondering.

“Het is niet makkelijk aan de Lange Niezel aan de slag te gaan met een restaurant dat jonge Amsterdammers als doelgroep heeft,” zei Laurens Nette twee jaar geleden in Het Parool. “Het is een echte toeristengebeurtenis. Maar ik vind het belangrijk dat we dit stuk stad heroveren voor de Amsterdammers.”

Dezelfde ambitie had mede-eigenaar Thijs van Onna destijds, want: “Het wordt hier steeds minder leuk voor Amsterdammers.”

In weerwil van goede recensies is de ‘herovering’ niet gelukt. Van Onna zegt dat er van meet af aan financiële problemen waren die verband hielden met de hoge huur. Hij zegt er het nodige privévermogen in te hebben gestopt.

Van Onna is teleurgesteld in NV Zeedijk, een vastgoedbedrijf dat voor 78 procent in handen is van de gemeente, met een ideële doelstelling: het leefbaar houden van de Wallen en omgeving. Daartoe koopt en verhuurt de NV panden op strategische plekken. Zoals dat van Centra, dat bij de doorstart geheel gerenoveerd werd.

Onacceptabel

Tussen de eigenaren is van alles aan de hand. Laurens Nette, die niet bereikbaar was voor commentaar, is teruggetreden als directeur van Mooie Jongens, dat met cateraar Hotmamahot de eigendom heeft. Met Van Onna runde hij eerder onder meer het succesvolle Dum Dum Palace op de Zeedijk.

NV-Zeedijkdirecteur Alberts stelt per mail: ‘NV Zeedijk heeft zich sinds de aankoop van het pand aan de Lange Niezel hard gemaakt om het Spaanse restaurant Centra – met ruim 70 jaar geschiedenis – te behouden voor Amsterdam en voor de Amsterdammers. Hierover zijn duidelijke afspraken gemaakt met de heren van Dum Dum Palace. Dat het nu van de ene op de andere dag een café is en daarmee niets meer overblijft van Centra, is voor NV Zeedijk onacceptabel en wordt niet getolereerd.’

Thomas Injo van cateraar en mede-eigenaar Hotmamahot, zegt het gevoel te hebben te worden meegezogen in een conflict tussen NV Zeedijk en Mooie Jongens. “Zij hebben steeds het contact onderhouden met de NV. Eerder dit jaar hebben we gemeld dat het niet langer ging met Centra. De NV stelde toen dat we open moesten blijven. Daarop zijn we FOMO begonnen als tijdelijke oplossing, voor tien weken. Ik sluit niet uit dat we daarna weer met Centra doorgaan. Daarover gaan we met NV Zeedijk in gesprek.”

Een culinair consulaat van Spanje. Centra, het oude Centra, had een onverwoestbare naam en was pionier van de Spaanse keuken in Nederland. Het was geliefd onder studenten en had een aanzienlijke schare vaste fans, onder wie coryfeeën als Willibrord Frequin, Joop den Uyl en Javier Guzman. Opgezet in 1946 als toevluchtsoord voor Spaanse zeelieden, kwam het in 1962 in handen van de familie Rodriquez. Zoon Felipe gebruikte het in de vroege jaren 90 als onderpand en bakermat voor internetprovider Xs4all.

In 2012 trad een nieuwe eigenaar aan. De uitbater kon het restaurant niet overeind houden en wees naar de deplorabele staat van het pand als hoofdoorzaak voor het faillissement in 2016. Na een rigoureuze renovatie volgde in 2017 een doorstart onder de naam Xampanyeria Centra.

Meer over