Nieuws

Coronaproof dineren in een reuzenrad

Bedenker Bram Verleg en chef-kok Joris Bijdendijk van het Rijksmuseum. Beeld Het Rijksmuseum
Bedenker Bram Verleg en chef-kok Joris Bijdendijk van het Rijksmuseum.Beeld Het Rijksmuseum

Vanaf 13 oktober komt het grootste reuzenrad van Nederland bij de RAI te staan, waar gasten in 27 verwarmde gondels kunnen eten tot op een hoogte van vijftig meter.

Jasper Knegt

Horeca-ondernemer Bram Verleg, bedenker van het zogeheten ‘smakenrad’, vertelt telefonisch dat hij met zijn vrouw oplossingen zocht voor de problemen die restaurants ervaren door de coronacrisis. Uiteindelijk kwamen ze op het plan om de gondels van een reuzenrad om te bouwen tot mini- eetzaaltjes: coronaproof uit eten dus, want contact met andere gasten is er niet.

In de gondels kunnen maximaal vijf mensen uit hetzelfde huishouden dineren, lunchen en ontbijten. Volgens Verleg is het rad vooral bedoeld om ondernemers te steunen. “We proberen samen te werken met lokale koks en restaurants zoals Rijks, om zo wat meer omzet te genereren.” Eerder stond er al zo’n culinair reuzenrad in Groningen en Den Bosch.

Noodzakelijk

Restaurant Rijks heeft de omzet flink zien teruglopen door de coronacrisis; momenteel wordt nog slechts de helft gedraaid. “Initiatieven zoals het smakenrad zijn noodzakelijk voor mijn restaurants,” vertelt chef-kok Joris Bijdendijk, die eerder een populaire bezorgservice startte. “Als we dit soort dingen niet hadden gedaan, waren we echt in de problemen gekomen.”

De menukaart van het smakenrad wisselt elke drie weken en zal de komende drie maanden bestaan uit verschillende gerechten uit Bijdendijks restaurants Wils en Rijks. Een diner kost 42,50 euro per persoon (voor twee gangen en een verblijf van twee uur), een ontbijtje is 7,50 euro en kan in een half uurtje genuttigd worden. Reserveren kan via de website.

Meer over