Circusartiesten buiten levensgevaar na val in Carré, voorstellingen gaan door

De twee trapeze-artiesten die tijdens een uitverkochte voorstelling van het Wereldkerstcircus uit de nok van Carré in Amsterdam zijn gevallen, zijn buiten levensgevaar.

Het Parool
Een hulpverlener in gesprek met medewerkers van theater Carré, waar twee artiesten van het Wereldkerstcircus tijdens een act uit de nok zijn gevallen. Beeld ANP
Een hulpverlener in gesprek met medewerkers van theater Carré, waar twee artiesten van het Wereldkerstcircus tijdens een act uit de nok zijn gevallen.Beeld ANP

Dat zegt de producent van het circus, Henk van der Meijden. Het Russische echtpaar, dat optreedt onder de naam ‘Sky Angels’, was volgens Van der Meijden aanspreekbaar toen ze per ambulance naar het ziekenhuis werden gebracht.

De vrouw, Kristina Vorobeva, is aan haar nek geopereerd. “Ze had een verschoven wervel. De operatie is geslaagd, het is even afwachten wat het resultaat is,” zegt Van der Meijden. De andere artiest, Rustem Osmanov “heeft geen botbreuken, geen inwendige bloedingen, geen hersenschade. Hij is wel in shock”, aldus de producent.

Geen vangnet

De voorstellingen van het kerstcircus van zaterdag gaan wel door, maar zonder de act van de trapeze-artiesten.

De trapeze-artiesten werken zonder vangnet. Ze staan erom bekend hun act uit te voeren door de trapeze onder meer alleen met hun tanden beet te houden. “Wij zijn zeer geschokt,” aldus Van der Meijden. “Het is triest dat de show op zo’n manier eindigt.”

Het ongeval gebeurde vrijdag tijdens de uitverkochte voorstelling die om 16.00 uur was begonnen. De voorstelling die ’s avonds om 20.00 uur zou beginnen werd wel afgelast. De shows van zaterdag en zondag gaan door, meldt Carré. Het theater is wel in gesprek met de producent over hoe de voorstelling er zaterdag uit gaat zien. “We zijn erg geschrokken van de situatie,” meldt Carré. Zaterdag zal duidelijk worden of de voorstelling wordt aangepast. De act van de Sky Angels gaat logischerwijs niet door.”

Carré meldt dat zij voor zover ze dat kunnen beoordelen geen afzeggingen hebben gehad naar aanleiding van de valpartij van gisteren. “Wel bellen veel mensen op met de vraag of de voorstellingen van vandaag en morgen wel doorgaan.”

Politiemensen en publiek voor theater Carré. Beeld ANP
Politiemensen en publiek voor theater Carré.Beeld ANP

Een politiewoordvoerder meldde vrijdag dat de artiesten van ongeveer 10 meter hoog naar beneden waren gevallen. De voorstelling werd meteen beëindigd en het publiek naar buiten geleid. Dat gebeurde in alle rust, aldus de woordvoerder.

Bezoeker Willem-Jan Cremer zag het gebeuren. Op Twitter laat hij weten zeer ontdaan te zijn. “Zit met pijn in mijn buik in een restaurant. Het was verschrikkelijk! Hopelijk gaat het goed met beiden maar het zag er absoluut niet goed uit.”

Geschrokken

Ook bezoeker Dennis Sol is geschrokken. Hij was met zijn kinderen bij het kerstspektakel. Volgens hem ging het mis bij het duo toen de man de vrouw onder zijn arm pakte om over te gaan naar het gedeelte waar zij slechts met een bitje aan een touw hingen. “Op dat moment raakten ze los en vielen ze beiden op de rand van circusvloer.”

Dennis en de kinderen zijn behoorlijk geschrokken. In eerste instantie dachten ze dat het een deel van de act was. De kinderen wist hij het zicht op de heftige gebeurtenis te onttrekken. “Het was een enorme anticlimax, maar belangrijker is dat de artiesten er goed uitkomen,” aldus Sol.

Het incident wordt gezien als een bedrijfsongeval. Dat betekent dat de Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) onderzoek gaat doen.

Het Wereldkerstcircus viert dit jaar het 35-jarig jubileum in Carré, met drie voorstellingen per dag. Het spektakel is te zien tot en met 5 januari. Aan deze editie werken ongeveer honderd circusartiesten mee uit Rusland, China, Amerika, Mexico, Argentinië, Italië, Spanje, Duitsland en Oezbekistan.

Meer over