Nieuws

Cinekid verhuist van Westergas naar Buikslotermeerplein

Cinekid, het mediafestival voor kinderen, verhuist dit jaar van de vertrouwde locatie op het Westergasterrein naar de Pathé-vestiging op het Buikslotermeerplein.

Daan van Acht en Anna Livia de Kort
null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller

Heleen Rouw, directeur van Cinekid, kijkt ernaar uit om deze nieuwe stap voor het kinderfilmfestival te maken. Afgelopen jaar werd duidelijk dat het festival niet langer kon huren bij de Westergasfabriek. De ruimtes moeten vooral beschikbaar blijven voor vaste huurders.

“Het is jammer dat we weggaan, maar ook begrijpelijk. Nu krijgen we de mooie Pathébioscoop ervoor terug, dus dat is zeker ook niet verkeerd. Een nieuwe plek is natuurlijk spannend, maar ik denk dat ons publiek er ook nieuwsgierig naar is.”

Volgens stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk neemt Cinekid wel een pioniersrol op zich. “Zij zijn daar nu één van de nieuwkomers op een plek die aan de start staat van een grote ontwikkeling. Dat kan natuurlijk best spannend zijn, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het een succes gaat worden,” zegt Lagendijk.

Alle kinderen in Noord

De 35ste editie van Cinekid begint op 13 oktober, in Noord dus. Volgens Lagendijk is de verhuizing een eerste stap naar het waarmaken van de ‘grote ambities’ om het Buikslotermeerplein uit te laten groeien tot het cultuurplein van Noord. “In de plannen voor het gebied rondom het plein staan meer culturele voorzieningen, zoals musea en een spoken-wordpodium.”

Jacques Hoendervangers, algemeen directeur van Pathé, zegt er trots op te zijn dat Cinekid heeft gekozen voor de locatie in Noord. “Voor veel kinderen is een bioscoopbezoek de eerste keer dat zij zo direct in aanraking komen met cultuur. Kinderen zijn een belangrijke doelgroep voor Pathé en we vertonen jaarlijks een groot en divers aanbod van tientallen kinderfilms.” Het filmfestival wordt geopend met de wereldpremière van de sciencefictionfilm Captain Nova van regisseur Maurice Trouwborst.

Herfstvakantie

Dit jaar organiseert Cinekid een pilot van het festival in het Bijlmerpark in Zuid-Oost. Volgend jaar staat Nieuw-West op de planning. “Veel kinderen gaan de wijk niet uit om naar dit soort festivals te gaan,” vertelt Rouw. “Door in meerdere buurten aanwezig te zijn, breng je het festival naar de kinderen, in plaats van andersom.”

Tijdens het kinderfestival, dat loopt tot en met 31 oktober, zijn er op het Buikslotermeerplein naast filmpremières ook masterclasses, workshops en meet-and-greets. Cinekid valt grotendeels samen met de herfstvakantie van kinderen in Amsterdam en de rest van het land.

Meer over