Celstraffen voor overvallers avondwinkel La Nuit

De twee mannen die vorig jaar met veel geweld nachtwinkel La Nuit in Noord overvielen, zijn veroordeeld tot celstraffen.

Josien Wolthuizen
Nachtwinkel la Nuit aan de Waddenweg werd vorig jaar meerdere malen overvallen. Beeld Jean-Pierre Jans
Nachtwinkel la Nuit aan de Waddenweg werd vorig jaar meerdere malen overvallen.Beeld Jean-Pierre Jans

Evandro A. heeft twee jaar onvoorwaardelijke jeugddetentie opgelegd gekregen. De rechtbank legde hem daarnaast een zogeheten gedragsbeïnvloedende maatregel (GBM) op, wat betekent dat hij zich verplicht moet laten behandelen na zijn detentie.

A. pleegde binnen een week twee overvallen op La Nuit. In diezelfde week overviel hij ook nog een Gall & Gall. De laatste overval op La Nuit pleegde A. samen met Denzel P.. De rechtbank heeft hem ook twee jaar jeugddetentie opgelegd, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

A. stak tijdens de overval met een vleesmes in op de twee eigenaren van de nachtwinkel, die zwaargewond raakten. Ook P. stak op de slachtoffers in.

Jeugdstrafrecht

Tijdens de rechtszitting bleek dat de daders criminele veelplegers zijn die in de buurt van de nachtwinkel woonden. Ze zaten allebei in hun proeftijd vanwege andere geweldsdelicten.

E. was ten tijde van de overval 21, maar werd toch volgens het jeugdstrafrecht berecht. Dat komt omdat uit onderzoek blijkt dat hij een licht verstandelijke beperking heeft en daardoor sociaal emotioneel op een jonger niveau functioneert.

Ook P. wordt volgens het jeugdstrafrecht veroordeeld, omdat ook hij wegens stoornissen ‘emotioneel jonger is dan zijn kalenderleeftijd’ en pedagogisch beïnvloedbaar is.

Meer over