Celstraffen geëist tegen overvallers avondwinkel La Nuit

De twee mannen die in maart zijn aangehouden voor de gewelddadige overval op avondwinkel La Nuit in Noord blijken criminele veelplegers uit de buurt. Het OM eist tegen beiden vier jaar cel, in één geval met tbs met dwangverpleging.

Josien Wolthuizen
Nachtwinkel La Nuit aan de Waddenweg werd afgelopen jaren meerdere malen overvallen. Beeld Jean-Pierre Jans
Nachtwinkel La Nuit aan de Waddenweg werd afgelopen jaren meerdere malen overvallen.Beeld Jean-Pierre Jans

Evandro A. (22) en Denzel P. (20) wisten best dat avondwinkel La Nuit al vaak was overvallen, in 2007 zelfs met dodelijke afloop – toen werd de zoon van de vorige eigenaar doodgeschoten. Ze wonen om de hoek van de avondwinkel, over de overvallen hadden ze in het nieuws gelezen. Toch weerhield het ze er niet van de winkel vorig jaar november ‘s nachts met een vleesmes binnen te vallen met, in de woorden van de officier van justitie, als enige ‘banale doel’: geld.

A., die net als medeverdachte P. nog in zijn proeftijd zat vanwege een eerder geweldsdelict, stak vrijwel direct met het vleesmes in op de eigenaren, die achter in de winkel zaten. Het mannelijke slachtoffer, eigenaar Iftikhar Ahmad Butt, liep steekwonden op in zijn schouder, lies, bovenbeen en enkel. Zijn vrouw had diepe snijwonden in haar neus, borst en onderarm. De slachtoffers probeerden het geweld te stoppen door met spullen naar hun belagers te gooien.

P. was in eerste instantie vooral gefixeerd op de buit, maar stak uiteindelijk – in een poging A. te helpen – ook op de slachtoffers in. Uiteindelijk gingen de overvallers er met alleen een paar pakjes sigaretten vandoor.

Zesde overval in korte tijd

In de buurt werd geschokt gereageerd op de overval. Het was de tweede overval op La Nuit in een week en de zesde in een paar maanden tijd. De eigenaren stonden de volgende dag, met verwondingen en al, weer achter de toonbank.

De verdachten konden in maart worden opgepakt. Dat gebeurde na een uitzending van Opsporing Verzocht waarin aandacht werd besteed aan de zaak. Rechercheurs hoorden na de uitzending in afgetapte gesprekken hoe P. in lachen uitbarstte toen vrienden door de telefoon vertelden dat ze hem aan zijn loopje hadden herkend.

A. kon na zijn arrestatie door een DNA-match worden gelinkt aan de overval een week eerder op La Nuit. Dat was niet het enige: ook een Gall & Gall in Noord viel hij die week, waar hij het personeel bedreigde met een mes en 200 euro buitmaakte.

‘Onbegrijpelijk advies’

Uit de zitting kwam een duidelijk beeld van beide verdachte naar voren: veelplegers met een lang strafblad vol geweldsdelicten. A. is laagbegaafd en impulsief. Hij moest eerder begeleid wonen in Hoofddorp, maar werd op straat gezet omdat hij zijn afspraken niet nakwam. Sindsdien had hij een vaste verblijfsplaats noch vast inkomen. P. behoort tot de Top600, een lijst met jeugdige plegers van high impact crimes. Hij woonde bij zijn moeder.

Opvallend tijdens de zitting was het advies van deskundigen: berechten via het jeugdstrafrecht en een zogeheten gedragsbeïnvloedende maatregel (GBM): trainingen of behandelingen buiten de muren van de gevangenis. Volgens de deskundigen tonen de verdachten berouw en hebben ze verklaard mee te willen werken aan een behandeling. De deskundigen stellen dat er geen sprake van is dat de maatschappij tegen de verdachten moet worden beschermd.

De officier van justitie noemde het advies ‘onbegrijpelijk’. Hij wees op de ‘hele rits’ aan maatregelen en begeleiding die de verdachten in het verleden al hebben gekregen, zonder enig resultaat. “Niets heeft gewerkt. Er is sprake van een zorgwekkende criminele ontwikkeling. Verdachten hebben zich in hun proeftijd schuldig gemaakt aan een heftig strafbaar feit, dat nog heftiger is dan waarvoor de proeftijd liep. Er hadden doden kunnen vallen.” De officier wees er bovendien op dat A. in een politieverhoor heeft verklaard dat hij zijn daden ‘kwajongensstreken’ vindt.

Tegen A. eist de officier vier jaar cel en tbs met dwangverpleging. P. moet als het aan de officier ligt ook vier jaar de cel in, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Meer over