Cel en tbs voor mishandelingen tijdens psychoses

De rechtbank Amsterdam veroordeelt een 23-jarige man tot 15 maanden celstraf en tbs voor meerdere mishandelingen en een diefstal met geweld. Tijdens de meeste daden was hij psychotisch en viel hij zijn slachtoffers aan zonder enige aanleiding.

Het Parool
De rechtbank van Amsterdam. Beeld Shutterstock
De rechtbank van Amsterdam.Beeld Shutterstock

In februari 2020 heeft de man driemaal mensen uit het niets aangevallen op straat. In Amsterdam sloeg hij twee keer mensen met een vuist in hun gezicht en in Almere trapte hij tegen iemands hoofd.

Verder wordt hij veroordeeld voor poging tot zware mishandeling van zijn vader door hem met een knuppel te slaan in december 2019. Dat gebeurde nadat hij eerst de deur van de woning van zijn vader had vernield door het glas in te slaan met het wapen.

Mes op keel

Ook pleegde hij in juli 2018 op de Bloemstraat in Zaandam een diefstal met geweld en perste hij samen met een ander iemand af met een gasdrukwapen. ‘Vandaag gaan jullie alles afgeven’, zei hij tegen zijn slachtoffer. Hij trok het slachtoffer uit zijn auto en zette een mes op diens keel. Hij maakte een telefoon, tassen met merkkleding horloge en gouden ring buit.

Volgens een psychologisch rapport is de man vanwege zijn psychoses sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Hij is een paranoïde, impulsieve en wantrouwende jongeman met een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Daarom legt de rechtbank tbs op, onder andere omdat hij niet beseft dat hij ziek is, gewelddadig is geweest tijdens zijn behandeltraject en het gevaar op herhaling groot wordt geacht.

Hij moet ook ruim 6300 euro schadevergoeding betalen.

Meer over