Carré toch open voor dertig man

Koninklijk Theater Carré opent toch zijn deuren voor dertig man. Dat zegt directeur Madeleine van der Zwaan vrijdag in de Volkskrant.

ANP
Koninklijk Theater Carré. Beeld ANP
Koninklijk Theater Carré.Beeld ANP

Toen onlangs bekend werd dat vanwege het coronavirus het publiek bij theaters niet meer dan dertig koppen mag tellen, ging ook het Amsterdamse theater dicht. Nu kunnen mensen vanaf volgende week zaterdag toch terecht voor de Britse theatrale audio-installatie Blindness.

Blindness is geïnspireerd door José Saramago’s roman De stad der blinden uit 1995, over een zeer besmettelijk blindheidsvirus. Het is een productie uit Londen die werd gemaakt in coronatijd. Actrice Juliet Stevenson vertelt het verhaal dat het publiek in Carré via een koptelefoon te horen krijgt.

Volgens Van der Zwaan worden, hoewel het gaat om een luistervoorstelling, alle zintuigen geprikkeld. Ook heeft het publiek volgens haar behoefte aan samenkomen en draagt dat ook bij aan het gevoel in de zaal. “Je voelt echt hoe de blindheid onder de bevolking toeslaat, één voor één, en ervaart de angst die dat veroorzaakt.”

Aan Blindness verdient het theater niets, de productie is er dankzij steun van donateurs en een bijdrage van het Carré Fonds. Hoewel er niets wordt verdiend, wilde het theater graag open om zijn maatschappelijke artistieke verantwoordelijkheid te nemen. Ook blijven zo mensen aan het werk. “Het culturele leven gaat door, ook in moeilijke tijden. Want kunst en cultuur zijn een wezenlijk onderdeel van ons leven.”

Meer over