PlusNieuws

Campagne ‘Geef een boek cadeau’ brengt dit jaar Het Achterhuis

Met 350.000 exemplaren van Het Achterhuis wil de campagne ‘Geef een boek cadeau’ dit lustrumjaar een nieuwe generatie bereiken met het verhaal van Anne Frank. De leerlingen van het St. Nicolaaslyceum in Zuid krijgen allemaal een exemplaar, en een opdracht.

Raounak Khaddari
null Beeld RV
Beeld RV

In het Anne Frank Huis werd woensdagmiddag het eerste exemplaar overhandigd aan Ronald Leopold, algemeen directeur van de Anne Frank Stichting. Daarmee werd het eerste lustrum van ‘Geef een boek cadeau’, dat dit jaar vijf jaar bestaat, afgetrapt met een boek ‘dat iedereen gelezen moet hebben’.

Om ervoor te zorgen dat iedereen kan opgroeien tussen waardevolle boeken selecteert ‘Geef een boek cadeau’ elk jaar een bijzonder boek dat tegen een zeer lage prijs wordt aangeboden. “Dan kun je het gemakkelijk cadeau doen,” zegt Patty de Block van de campagne. Door de nadruk te leggen op geven, hoopt de stichting iedereen te bereiken, ook de kinderen die zelf thuis geen boeken hebben.

Indrukwekkende longseller

Volgens de organisatie is het verhaal van Anne Frank een verhaal dat generatie op generatie moet worden doorgegeven. De recente misslag van het boek Het Verraad van Anne Frank – tal van historici hadden kritiek op het onderzoek op basis waarvan een verrader werd aangewezen – was geen reden om voor de campagne een ander boek te kiezen. De organisatie distantieert zich van dat boek en vindt vooral dat het échte verhaal van Anne Frank verteld moet blijven worden.

Daan van der Valk, die namens boekhandel Athenaeum bij de campagne betrokken is, noemt het boek dat vanaf vrijdag voor € 2,99 te koop is de meest indrukwekkende longseller.

De rector van St Nicolaaslyceum in Amsterdam heeft direct 1250 exemplaren van Het Achterhuis besteld bij Athenaeum om cadeau te doen aan al zijn leerlingen. En daar hoort ook een opdracht bij: ze moeten allemaal een brief schrijven aan Anne Frank. Eind april wordt onder begeleiding van schrijver Abdelkader Benali op school de meest indrukwekkende brief gekozen.

Meer over