Cameratoezicht op drukke pleinen in Amsterdam in strijd tegen corona

null Beeld ANP
Beeld ANP

Drie drukke pleinen in Amsterdam krijgen cameratoezicht om jongeren in de gaten te houden die daar in groepjes rondhangen en onvoldoende afstand houden.

Ruben Koops

Burgemeester Femke Halsema stelt cameratoezicht in op het Hendrick de Keijserplein in De Pijp, het Piet Mondriaanplein in Nieuw-West en rond de Oetgensstraat in Oost. Uit waarnemingen van politie, handhaving en straatcoaches komt naar voren, schrijft Halsema, dat dit nu enkele van de ‘drukste plekken in de stad’ zijn.

‘Er is in de afgelopen dagen sprake geweest van onwenselijke groeps­vorming door groepen jongeren en de vrees bestaat dat personen zich op deze locaties niet zullen houden aan de noodverordening die is ingesteld ten behoeve van het voorkomen van verspreiding van het coronavirus,’ schrijft ze in het besluit waarmee cameratoezicht wordt ingesteld.

Op het Mondriaanplein en het Hendrick de Keijserplein liggen trapveldjes die onlangs zijn gesloten, omdat hier door de dichte scholen te veel jongeren tegelijk aan het sporten waren. Dat weerhoudt de jongeren er niet van naar buiten te gaan en elkaar op te zoeken.

Gruwelijke maatregel

Halsema waarschuwde vorige week al dat het gezinnen, kinderen en jongeren zeer zwaar zal vallen om zo veel mogelijk binnen te blijven, omdat in de kleine Amsterdamse appartementen weinig ruimte is. Daarom is ze fel gekant tegen een lockdown, waarbij mensen verplicht binnen moeten blijven. “We hebben liever dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen; dan hoef je mensen niet op te sluiten in hun huizen, want dat is een gruwelijke maatregel,” zei ze vorige week.

De camera’s blijven in elk geval staan tot en met 1 juni, het toezicht wordt zo nodig verlengd.

Meer over