Cameraploeg EenVandaag bedreigd en beroofd

Twee journalisten van actualiteitenrubriek EenVandaag zijn vrijdagmiddag overvallen aan de Albert Camuslaan in Zuidoost. Ze werden bedreigd met een wapen en van hun camera beroofd.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

“Het gaat goed met ze, maar ze zijn erg geschrokken en heel erg boos,” aldus hoofdredacteur René van Brakel. “Ze waren al de hele dag op pad en waren net klaar met filmen in de Bijlmer. Ineens kwam er een scooter op ze af en werden ze door een man met een pistool bedreigd.”

De daders, twee mannen, gingen er vervolgens vandoor op de scooter. De verslaggever en cameraman bleven fysiek ongedeerd. Wel zijn ze al het gefilmde materiaal kwijt, net als de camera, die vele duizenden euro’s kost.

Of EenVandaag extra maatregelen gaat nemen wat betreft de veiligheid, kan Van Brakel niet zeggen. “Daar gaan we het maandag verder over hebben. Maar het is natuurlijk wel verschrikkelijk dat de vrije nieuwsgaring op deze manier zo abrupt wordt belemmerd. Het is in elk geval zeker niet zo dat we niet meer in de Bijlmer gaan filmen als we dat willen.”

De politie wilde eerst niet zeggen van welk medium de journalisten zijn, maar EenVandaag maakte dat later zelf bekend.

Meer over