Nieuws

Café op de Nieuwmarkt moet een week dicht na coronastunt Wybren van Haga

Een groep van vijftig medestanders is samen met Tweede Kamerlid Wybren van Haga na 17.00 uur blijven staan op het terras van Café Del Mondo op de Nieuwmarkt, als protest tegen de coronarestricties. Het café is per direct voor een week gesloten.

Raounak Khaddari en Jasper Knegt
De menigte voor Café Del Mondo op de Nieuwmarkt.  Beeld Het Parool.
De menigte voor Café Del Mondo op de Nieuwmarkt.Beeld Het Parool.

De politie kwam langs in het café om te eisen dat de medewerkers zich aan de sluitingstijd hielden. Daar gaven ze geen gehoor aan. Om die reden, en omdat het café zich al eerder ook niet aan de coronaregels hield, heeft de gemeente per direct besloten om het café voor een week te sluiten, zegt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema.

Pandjesbaas en Tweede Kamerlid Wybren van Haga leek wel tevreden met de actie. Na vijven stond hij, met in zijn kielzog een eigen cameraman, bier te drinken op het terras. Ongeveer vijftig medestanders van de actie waren toen aanwezig bij het café. Er lijkt door het café niet te zijn gecheckt op de in de horeca verplichte QR-codes.

“Wat een kleinzielige reactie van burgemeester Halsema,” reageert Wybren van Haga. “Wat een gebrek aan compassie voor de zo zwaar getroffen horeca.”

Kritiek

Een cafébaas van een naastgelegen horecagelegenheid was niet te spreken over de actie: “Om dit soort mensen moet je een hek bouwen. Zij laten de lockdown nog langer duren.”

Rond 18.15 uur pakten medewerkers van het café de spullen in en zijn de meeste mensen weer vertrokken. Van Haga was bij het café om namens zijn partij Belang van Nederland steun uit te spreken voor de horecaondernemers.

De eigenaar van Café Del Mondo zette in maart, tegen de toen geldende coronaregels in, zijn terras open. Ze hoopten toen op bijval van andere Amsterdamse horeca, maar die bleef uit. Na zo’n anderhalf uur staakten ze de actie.

Reactie Café Del Mondo

Café-eigenaar Barry van den Berg is verontwaardigd over de sluiting, en laat weten dat ze die avond alleen open waren voor take-away. “Er waren sympathisanten die bij ons een kop koffie of kop soep kwamen halen. Er is helemaal niemand binnen geweest. Niet binnen en niet op het terras. Ik heb geen invloed wat er op de Nieuwmarkt gebeurt.”

Meer over