Nieuws

C&A-telg toch nog veroordeeld tot 4 dagen cel wegens deelname coronarellen

Ansgar John Brenninkmeijer, telg van het grote C&A-concern, is maandag veroordeeld tot vier dagen cel en een taakstraf van veertig uur (waarvan twintig voorwaardelijk) vanwege zijn deelname aan coronarellen in januari 2021 op het Museumplein in Amsterdam.

Victor Schildkamp
Coronarellen in januari 2021 op het Museumplein in Amsterdam. Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett
Coronarellen in januari 2021 op het Museumplein in Amsterdam.Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

De 52-jarige Brenninkmeijer werd op 24 januari 2021 opgepakt tijdens de coronarellen op het Museumplein. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van het plegen van openlijk geweld, het negeren van een ambtelijk bevel en – eerder in december 2020 – het verijdelen van ambtshandelingen.

De politierechter in Amsterdam achtte alle aantijgingen bewezen. Brenninkmeijer zat al vier dagen in voorarrest, dus hij zal nog slechts de taakstraf moeten afwerken.

Ansgar John groeide op in Londen en New York, startte een managementloopbaan bij grote bedrijven in de detailhandel en was daarna actief in de beleggingswereld. Hij haalde volgens zijn autobiografie ooit het wereldrecord afstand roeien in 24 uur, samen met vijf vrienden. Brenninkmeijer trad ook op als gastdocent op hogescholen.

Een man met een behoorlijke staat van dienst, die sinds de coronacrisis protesteerde tegen de regels en de aanpak. Wekelijks stond hij op de Dam in Amsterdam.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over