Burgemeester en wethouders stellen aanschaf nieuwe dienstauto’s uit

De Amsterdamse burgemeester Halsema en de acht wethouders zien af van hun nieuwe elektrische dienstauto’s, vanwege de penibele financiële situatie van de stad. De oude vertrouwde hybride BMW’s blijven voorlopig in gebruik.

Ruben Koops
Audi e-Tron 55 Quattro  Beeld EPA
Audi e-Tron 55 QuattroBeeld EPA

Dat liet het stadsbestuur donderdag weten. Eerder dit jaar was het voornemen om, na jarenlang BMW te hebben gereden over te stappen op de Audi e-tron 55 quattro. Maar kort daarna arriveerde het coronavirus in Nederland en werd de hoofdstad in een gigantische crisis gestort. Hierdoor moet de gemeente alle reserves benutten en de lasten voor de inwoners flink verhogen.

De nieuwe auto’s passen binnen het bestaande leasebudget van 112.000 euro per jaar, maar het college van B&W had de tegenwoordigheid van geest om te bedenken dat een nieuwe auto in deze tijd niet zo'n fraai beeld oplevert.

‘Het college kiest ervoor om nu niet over te stappen naar elektrische Audi e-trons, omdat het college het niet wenselijk acht nu een leasecontract aan te gaan voor een periode van vier jaar,’ staat in de begroting 2021. Voorlopig blijven de vijf hybride BMW’s in gebruik, op een later moment wordt bekeken of nieuwe auto’s nodig zijn.

Het is overigens de vraag of dat de Audi e-tron wordt. Diverse wethouders waren nogal ongelukkig met de pompeuze uitstraling van de elektrische SUV’s, leert een rondgang langs de bestuurders.

Meer over