PlusAchtergrond

Bruin café Verhoeff maakt plaats voor cocktailbar

En weer sluit een bruine kroeg in de stad de deuren. Op de plek van café Verhoeff op de Zeedijk komt een cocktailbar.

Hans Van Der Beek
Café Verhoeff. ‘De kroeg krijgt wel een andere stijl, en dat voelt wat dubbel. Er zit hier veel geschiedenis.’ Beeld Nosh Neneh
Café Verhoeff. ‘De kroeg krijgt wel een andere stijl, en dat voelt wat dubbel. Er zit hier veel geschiedenis.’Beeld Nosh Neneh

Toen vaste klant Jack overleed, kwam er een naambordje aan de bar, precies op Jacks vaste plek. Veel beter is buurtcafé Verhoeff niet samen te vatten. Een woonkamer van de Zeedijk.

“In Verhoeff kwamen omes en tantes,” zegt oud-eigenaar Hans Swaab. “Ik had van iedereen het telefoonnummer. Als iemand twee dagen niet kwam, ging ik kijken hoe het ging en of ik boodschappen moest doen.”

De bruine buurtkroeg, met Perzisch tapijt en liefst een gammel biljart, verdwijnt uit het Amsterdamse straatbeeld, zeker in het centrum. Café De Dam verdween enkele jaren geleden als laatste bruine kroeg in de Damstraat, en ook iconische cafés als Helmers, Amstelvaart en De Vriendschap werden verbouwd en opgehipt.

Gemene drempel

Ophippen, daar deden ze bij Verhoeff niet aan. Geen gokkast, geen vrijgezellenfeestjes, geen gekkigheid. Wel: elke zaterdagmiddag klokslag vier uur kwam tante Annie in haar rode Canta de Dijk op, vol gas, voor drie of vier glaasjes rode port. De rondleidingen van Rob van Hulst eindigden meestal in Verhoeff en op de piano speelden beroemde handen. Swaab: “Ramses Shaffy heel vroeger. Louis van Dijk ook nog. Peer Mascini kwam ook, maar waar kwam die niet? Die viel altijd naar binnen, letterlijk, en viel ook weer naar buiten. We hadden wel een gemene drempel bij de deur.”

De inmiddels overleden Marijke Verhoeff begon het café eind jaren tachtig, als een van de eerste ondernemers die het lef hadden een kroeg te openen op de nog maar net schoongeveegde Kop van de Zeedijk. Vanaf 2004 was Swaab een kleine tien jaar eigenaar. Nadat hij het café had verkocht, volgden de nieuwe kroegbazen elkaar in rap tempo op.

Utopische plek

Vooral de laatste drie jaren bleven de vaste klanten weg en werd er aan onderhoud niet veel meer gedaan. De laatste eigenaar, een projectontwikkelaar, zat er maar anderhalf jaar in.

“Hij wilde iets heel anders, een concept, de zaak opfrissen, maar de motivatie werd hem ontnomen,” zegt horecamakelaar Hans Festen, die opdracht kreeg café Verhoeff te verkopen. “Het is geen schim meer van wat het was. De zaak is, zeg maar, liefdevol gebruikt, en moet flink worden opgeknapt.”

Eind vorig jaar kwam het café in de verkoop, binnen enkele maanden was de deal rond. Festen: “In termen van ons vak: supersnel.”

Voor de nieuwe eigenaar is het dan ook een buitenkans. “De Zeedijk was voor ons een utopische plek, alleen kwam er nooit iets vrij,” zegt Tess Posthumus, die samen met Timo Janse een tweede eigen cocktailbar opent. In het voor­malige Odeon hebben ze al Flying Dutchmen Cocktails, een bar met klassieke cocktails, en op de Zeedijk komt Dutch Courage, met de focus op Nederlands gedistilleerd.

Posthumus: “Jenever, oud-Hollandse likeuren. Wij zijn al honderden jaren hét likeurland: Hempje licht op, Hansje in de kelder, oranje­bitter natuurlijk. Dat begon met de komst van specerijen – precies toen de Zeedijk het middelpunt was.”

Dutch Courage had 21 april moeten openen, maar de verbouwing gaat nu in rustiger tempo. “De kroeg krijgt wel een andere stijl, en dat voelt wat dubbel. Er zit hier veel geschiedenis. Maar die geschiedenis was ook wel een beetje verloren gegaan. Als je achter de bar liep, deinde de vloer mee. We hopen toch de sfeer in ere te houden. Een bruine kroeg 2.0, met de nadruk op Hollands gedistilleerd.”

Meer over